Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How does media limit the power of government?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the media can limit the power of governments.

      Key learning points

      1. The media provides information and holds those in power to account.
      2. Governments in a democracy make laws and manage national policies.
      3. A free media challenges government actions through investigations and public reporting.
      4. Media scrutiny helps prevent misuse of power and keeps citizens informed.

      Keywords

      • Media - the different ways we share and receive information on a large scale; this includes things like television, radio, newspapers and the internet

      • Government - the group of people with the authority to govern a country; in the UK, the Government is chosen and led by the Prime Minister (PM)

      • Press freedom - the ability of the press to give information and express opinions

      Common misconception

      The media can always hold the Government to account, no matter the country.

      The media can only effectively challenge the Government in countries where press freedom exists. In these countries, journalists are free to investigate, report and criticise those in power without fear of government control or censorship.

      Teacher tip

      When teaching synoptic links, encourage pupils to think in both directions such as how the media influences or challenges the Government and how the Government influence or limit the media.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who leads the UK Government?

      the monarch
      the Lords
      Correct answer: the Prime Minister
      the Speaker

      Q2.
      Match the type of media to its example.

      Correct Answer:broadcast media,a live news report on TV

      a live news report on TV

      Correct Answer:print media,a front page article in a newspaper

      a front page article in a newspaper

      Correct Answer:social media,a political video shared on Instagram

      a political video shared on Instagram

      Q3.
      The is responsible for making decisions and running the country in the UK.

      Correct Answer: Government

      Q4.
      What best describes press freedom?

      Correct answer: when journalists are allowed to report without fear or censorship
      when media must get approval before publishing stories
      when only positive news about the Government is published
      when the Government decides what the media can report

      Q5.
      Where is press freedom most likely to exist?

      in countries where only one political party is allowed
      in countries with strict government control of media
      Correct answer: in democracies that protect free speech
      in dictatorships where media is state-run

      Q6.
      Which of these best describes key roles of the media in a democracy?

      to campaign for political parties
      Correct answer: to inform the public
      Correct answer: to question and inform citizens about government actions
      to punish lawbreakers

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to the correct meaning.

      Correct Answer:media,ways of sharing and receiving information

      ways of sharing and receiving information

      Correct Answer:government,people with authority to run a country

      people with authority to run a country

      Correct Answer:press freedom,allows the media to report without government control

      allows the media to report without government control

      Q2.
      Which of the following is a power the UK Government has in a democracy?

      choosing the next monarch
      controlling all media content
      Correct answer: making and enforcing laws
      investigating itself without oversight

      Q3.
      What is one way the media can hold the Government to account?

      by avoiding political topics
      Correct answer: by investigating misuse of power
      by promoting government adverts
      by reporting only positive news

      Q4.
      In which type of country can the media effectively challenge the Government?

      one where only social media exists
      one where the Government controls the news
      one with no laws at all
      Correct answer: one with press freedom

      Q5.
      In a democracy, the media can limit government power by keeping citizens informed and by the Government to account.

      Correct Answer: holding

      Q6.
      Which of the following are examples of the media challenging the Government?

      covering the State Opening Of Parliament
      Correct answer: investigations into the partygate scandal
      the launch of a new government website
      Correct answer: exposing the MP expenses scandal

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: How does media limit the power of government?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...