Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What do NGOs have to do with human rights?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how NGOs support and protect human rights.

      Key learning points

      1. Human rights are basic freedoms everyone should have.
      2. NGOs are groups that work independently from the Government to support a particular cause.
      3. NGOs raise awareness, support victims and pressure governments to protect human rights globally.

      Keywords

      • Human rights - basic rights and freedoms that all people are entitled to

      • NGO - a non-profit, voluntary group of citizens who work on a local, national or international level to achieve an aim; they are not controlled by the Government, but will often work closely with them

      • Advocacy - representing or supporting a person or organisation publicly by writing, speaking or taking action on behalf of that person or organisation

      Common misconception

      Only governments can protect and enforce human rights.

      NGOs also play a vital role by raising awareness, supporting victims and pressuring governments to uphold human rights worldwide.

      Teacher tip

      Encourage pupils to make connections between different topics rather than learning facts in isolation. For example, when discussing human rights, prompt them to think about how NGOs, governments and international organisations all play roles in protecting these rights.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are human rights?

      rules only governments follow
      Correct answer: basic rights and freedoms everyone is entitled to
      rights only people in certain countries should have
      rights that can be bought or sold

      Q2.
      Match the term to its meaning.

      Correct Answer:human rights,basic freedoms and protections everyone should have

      basic freedoms and protections everyone should have

      Correct Answer:NGO,an independent group that works to support causes or people

      an independent group that works to support causes or people

      Correct Answer:responsibility,a duty or obligation to behave in a certain way towards others

      a duty or obligation to behave in a certain way towards others

      Q3.
      An NGO are __________ the Government to support a cause.

      controlled by
      dependent on
      funded by
      Correct answer: independent from

      Q4.
      Which of the following is an example of a human right?

      the right to have ice cream
      the right to own a pet
      Correct answer: the right to vote in elections
      the right to watch TV whenever you want

      Q5.
      Which statement best describes where NGOs operate?

      NGOs only help with environmental issues
      NGOs only work in the UK
      Correct answer: NGOs work in the UK and internationally
      NGOs work only with governments

      Q6.
      Which of the following is a human rights violation?

      a football match is cancelled due to rain
      Correct answer: a person is stopped from voting because of their religion
      a shop runs out of your favourite snack
      a student gets detention for forgetting homework

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:human rights,basic rights and freedoms all people should have

      basic rights and freedoms all people should have

      Correct Answer:NGO,a group that works independently to support a cause

      a group that works independently to support a cause

      Correct Answer:advocacy,supporting or representing someone publicly

      supporting or representing someone publicly

      Q2.
      NGOs often work by governments to improve human rights laws.

      Correct Answer: pressuring

      Q3.
      Which of these is NOT a role of an NGO?

      Correct answer: making laws in Parliament
      monitoring and reporting abuses
      raising awareness of issues
      supporting victims of human rights abuses

      Q4.
      Why is it important that NGOs operate independently from governments?

      so they can ignore laws
      Correct answer: so they can freely criticise governments when needed
      so they can create their own laws
      so they do not have to help people

      Q5.
      Who can protect and support human rights?

      Only governments
      Only international organisations
      Only NGOs
      Correct answer: All of them
      None of them

      Q6.
      The Refugee Council mainly works at which level?

      local
      Correct answer: national
      international
      global

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What do NGOs have to do with human rights?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...