Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What does the law have do to with campaigning?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how legislation can both support and limit campaigning and also how campaigns can influence legislation.

      Key learning points

      1. Campaigning has a strong influence on changing or creating laws in the UK.
      2. Laws like the Human Rights Act protect the right to campaign and protest.
      3. Some see the Police, Crime, Sentencing and Courts Act as limiting protest rights.
      4. The women's suffrage movement helped lead to laws giving women equal voting rights.
      5. Stonewall’s campaigns have helped change laws to protect LGBTQ+ rights and equality.

      Keywords

      • Campaigning - actions or events organised by an individual or a group of people to achieve an aim

      • Legislation - a law or a set of laws that have been passed by Parliament; the word is also used to describe the act of making a new law

      • Rights - something we are entitled to by law

      Common misconception

      Campaigning doesn't really make a difference to the law.

      Campaigning has played a key role in major legal changes, like women's right to vote and LGBTQ+ equality laws.

      Teacher tip

      Research the Suffragettes' methods in more detail and consider which would be legal or illegal under the Police, Crime, Sentencing and Courts Act 2022.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are actions or events organised by an individual or a group of people to achieve an aim are known collectively as?

      Correct Answer: campaigning, campaigns, campaign

      Q2.
      A law or a set of laws is called ...

      Correct answer: legislation
      legislature
      legerdemain
      legateships

      Q3.
      Who makes the law in the UK?

      the monarch
      Correct answer: Parliament
      the Mayor of London
      the President

      Q4.
      Which statement is the most accurate about campaigning in the UK?

      It is a human right and therefore there are no limitations.
      Correct answer: It is a human right but there are some limitations.
      It is not a human right but there are still no limitations.
      It is not a human right and therefore there are limitations.

      Q5.
      Once a law has been made, it cannot be amended. Which is correct about this statement?

      It's true, because of parliametory sovereignity laws cannot be changed.
      It's true, because of the rule of law, laws cannot be changed.
      It's false, because any person can ammend the law.
      Correct answer: It's false, because Parliament have the power to amend laws.

      Q6.
      What is the name for a popular campaigning method which involves collecting as many signatures as possible in support or agreement about an issue?

      Correct Answer: petition, a petition

      6 Questions

      Q1.
      Which two articles within the Human Rights Act are specifically linked to campaigning?

      Articles 1 and 2
      Articles 4 and 5
      Correct answer: Articles 10 and 11
      None of the Articles are linked to campaigning.

      Q2.
      Complete the sentence: The Police, Crime, and Courts Act brought in significant changes to what can and cannot legally happen during a protest.

      Correct Answer: sentencing

      Q3.
      Which is a campaign tactic that the Conservative Government sought to put a stop to under the Police, Crime, Sentencing and Courts Act (2022)?

      asking people to sign petitions
      Correct answer: blocking roads
      writing to MPs
      taking part in elections

      Q4.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:campaign methods,actions taken by an individual/group to achieve an aim

      actions taken by an individual/group to achieve an aim

      Correct Answer:legislation,a law or a set of laws that have been passed by Parliament

      a law or a set of laws that have been passed by Parliament

      Correct Answer:rights,something we are entitled to by law

      something we are entitled to by law

      Q5.
      Match the words to their definitions.

      Correct Answer:Suffragettes,used militant tactics to gain suffrage

      used militant tactics to gain suffrage

      Correct Answer:Suffragists,used peaceful methods to gain suffrage

      used peaceful methods to gain suffrage

      Correct Answer:women's suffrage movement,aimed to secure voting rights for women

      aimed to secure voting rights for women

      Q6.
      Stonewall formed a year after which discriminatory piece of legislation was created?

      Representation of the People Act 1918
      The Human Rights Act
      Correct answer: Section 22
      Protest 22

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What does the law have do to with campaigning?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...