Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What does the media have to do with immigration?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the relationship between the media and immigration can be both positive and negative.

      Key learning points

      1. The media strongly influences public perception of immigration issues.
      2. Positive media can highlight immigrant contributions and promote inclusion.
      3. The media can support human rights and challenge harmful immigration stereotypes.
      4. Negative or biased reporting may fuel public fear and resentment.
      5. The media plays a powerful role in shaping immigration narratives and responses.

      Keywords

      • Media - the different ways we share and receive information on a large scale

      • Immigration - the process of people moving from one country to another to live and work

      • Influence - the power to affect or change someone's thoughts, actions or decisions

      Common misconception

      The media always tells the full truth about immigration.

      Media can be biased; some reports may exaggerate or misrepresent immigration, influencing public opinion unfairly.

      Teacher tip

      Look at a range of media sources to compare how they approach stories relating to immigration.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What term describes a population where the number of people is going up?

      Correct Answer: increasing population, an increasing population

      Q2.
      The process of people moving from one country to another to live and work is known as what?

      emigration
      Correct answer: immigration
      polarisation
      manifestation

      Q3.
      The specific term given to someone who moves to another country for work purposes is an migrant.

      Correct Answer: economic

      Q4.
      Order these words to complete the definition for refugee. A person who has been forced to leave their home due to a ...

      1 - well-founded
      2 - fear
      3 - of
      4 - being
      5 - persecuted.

      Q5.
      Which of these is not an example of media?

      a radio station
      a blog
      Correct answer: an MP
      a magazine

      Q6.
      How would you describe the media in the UK?

      We have an expensive press.
      Correct answer: We have a free press.
      We have a taxing press.
      We have a cheap press.

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:media,the different ways we share and receive information on a large scale

      the different ways we share and receive information on a large scale

      Correct Answer:monitor,to keep track of something over time to see how it changes

      to keep track of something over time to see how it changes

      Correct Answer:influence,the power to affect or change someone's thoughts, actions or decisions

      the power to affect or change someone's thoughts, actions or decisions

      Q2.
      During the Covid-19 pandemic, immigrants made up ...

      half of all NHS staff
      one fifth of all NHS staff
      Correct answer: one sixth of all NHS staff
      one percent of all NHS staff

      Q3.
      The Guardian ran a piece in 2017 that showcased the contributions made by immigrants, this was called: "Migrants have helped make Britain. It’s time to us".

      condemn
      condone
      Correct answer: celebrate
      worship

      Q4.
      The media helped to amplify what scandal in 2018?

      Correct Answer: Windrush, Windrush scandal, The Windrush scandal

      Q5.
      Complete this sentence: In 2015, the Daily Mail ran a headline that used language comparing migrants to insects.

      Correct Answer: swarming

      Q6.
      In 2015, The Sun printed an article claiming that one in five British Muslims had sympathy for ISIS, based on a poll conducted after the Paris Terror Attacks. Which word describes this headline?

      factual
      true
      Correct answer: misleading
      joke

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What does the media have to do with immigration?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...