Year 10
Foundation

Atoms, elements and compounds

Define and identify atoms, elements and compounds. Name compounds from their formula.

Year 10
Foundation

Atoms, elements and compounds

Define and identify atoms, elements and compounds. Name compounds from their formula.

Switch to our new combined science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Define atoms, elements and compounds
  2. Name compounds from word equations and formulae
  3. Understand that a chemical reaction involves rearranging atoms by the making and breaking of bonds
  4. Give word and symbol equations

Equipment

Periodic table

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which is the correct symbol for carbon?
Correct answer: C
Ca
Co
Cu
Q2.
Match the definition to the term.
Correct Answer:element,a substance made from one type of atom

a substance made from one type of atom

Correct Answer:compound,two or more different elements chemically bonded together

two or more different elements chemically bonded together

Correct Answer:molecule,two or more atoms bonded together

two or more atoms bonded together

Correct Answer:atom,the smallest unit of matter

the smallest unit of matter

Q3.
What is the smallest unit of matter?
Correct answer: atom
compound
element
molecule
Q4.
All 118 known elements are displayed in the .
Correct Answer: periodic table., periodic table
Q5.
Calcium is added to hydochloric acid to produce calcium chloride and hydrogen. What are the two reactants?
Correct answer: calcium
calcium chloride
Correct answer: hydrochloric acid
hydrogen
Q6.
Iron oxide breaks down into iron and oxygen. What are the two products?
Correct answer: iron
iron oxide
oxide
Correct answer: oxygen

6 Questions

Q1.
All diagrams show an element, except one. Which does not show an element?
5 individual black circles spaced apart
3 groups spaced apart, each containing 2 touching grey circles
Correct answer: 2 groups spaced apart, each containing 3 touching circles, one of which is white, one of which is black and one of which is grey
9 grey circles all touching, arranged in a 3 by 3 square
Q2.
A substance that has two or more different elements chemically bonded together is a .
Correct Answer: compound, compound.
Q3.
Elements are determined by the number of in the nucleus.
Correct Answer: protons, proton
Q4.
Match the example to the term.
Correct Answer:mixture,air

air

Correct Answer:compound,water

water

Correct Answer:element,oxygen

oxygen

Q5.
The name of the compound that contains one potassium atom, one carbon atom and three oxygen atoms is .
Correct Answer: potassium carbonate
Q6.
The formula for the compound that contains one potassium atom, one carbon atom and three oxygen atoms is ...
Correct answer: KCO3 (with a subscript 3)
CKO3
O3KC
KCO3 (with the 3 as a standard case number)