Year 10
Foundation

Electronic structure and the periodic table

Represent electronic structures of atoms using numbers and diagrams, and explain how electronic structure is linked to the group and period number in the periodic table.

Year 10
Foundation

Electronic structure and the periodic table

Represent electronic structures of atoms using numbers and diagrams, and explain how electronic structure is linked to the group and period number in the periodic table.

Switch to our new combined science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Understand how the chemical elements are arranged in the periodic table
  2. Identify that electrons orbit the nucleus in shells
  3. Be able to give electronic structure of any of the first 20 elements as numbers or a diagram
  4. Link an element's electronic structure to its position in the periodic table

Equipment

Periodic table

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which subatomic particles are located in shells?
Correct answer: electrons
neutrons
protons
Q2.
The energy levels of an atom are also known as .
Correct Answer: shells, shell, electron shells
Q3.
All known elements are displayed in the table.
Correct Answer: periodic
Q4.
The number of electrons in an atom is equal to the number of ...
neutrons.
protons and neutrons added together.
Correct answer: protons.
Q5.
Which one of these elements is a metal?
Correct answer: aluminium
chlorine
nitrogen
oxygen
Q6.
Which of these elements is a non-metal?
Correct answer: hydrogen
iron
magnesium
sodium

6 Questions

Q1.
Carbon has six protons and electrons.
Correct Answer: six, 6
Q2.
What is the correct electronic structure for beryllium?
Correct answer: 2,2
2,7
2,8,2
2,8,3
Q3.
Which element has the electronic structure of 2,8,4?
carbon
germanium
nitrogen
Correct answer: silicon
Q4.
Match the corresponding terms.
Correct Answer:group number,number of outer electrons

number of outer electrons

Correct Answer:period number,number of shells

number of shells

Correct Answer:atomic number,number of protons

number of protons

Q5.
Match the element to the number of electrons in the second shell of its atom.
Correct Answer:hydrogen,0

0

Correct Answer:beryllium,2

2

Correct Answer:phosphorus,8 (but has a third shell)

8 (but has a third shell)

Correct Answer:neon,8

8

Q6.
Match the element to the number of shells in its atom.
Correct Answer:helium,1

1

Correct Answer:magnesium,3

3

Correct Answer:carbon,2

2

Correct Answer:potassium,4

4