Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how photosynthesis and food security could be affected by climate change.

      Key learning points

      1. Predictions about effects of factors such as temperature and availability of water and CO2 on rate of photosynthesis.
      2. Photosynthesis in producers creates the biomass for food chains, which all consumers (including humans) depend on.
      3. Climate change and global warming affect the temperature and the availability of water.
      4. Rising temperatures, droughts and floods will reduce the yields of crop plants that feed farm animals and humans.
      5. Different regions of the world and the people living there will be affected in different ways.

      Keywords

      • Prediction - A scientific prediction is a testable statement about a possible outcome.

      • Limiting factor - A condition that, when in short supply, slows down or limits the rate of a process such as photosynthesis.

      • Enzyme - An enzyme is a functional protein that acts as a biological catalyst to speed up chemical reactions.

      • Food security - Food security is having reliable access to enough safe and nutritious food to meet the needs of the human population.

      • Climate change - Climate change is a long-term shift in weather patterns.

      Common misconception

      Thinking that an increase in atmospheric carbon dioxide will be beneficial by increasing photosynthesis and producing more food.

      The lesson explores why the negative effects of increasing atmospheric carbon dioxide outweigh any benefits from increased rate of photosynthesis.

      Teacher tip

      This lesson is synpotic on various key ideas from GCSE biology, including the reactants and products of photosynthesis, effects of various factors on the rate, the idea of limiting factors, enzymes, and the absorption and use of nitrate ions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are producers in a food chain?

      Correct answer: plants
      animals
      fungi
      Correct answer: algae

      Q2.
      Which word equation describes photosynthesis?

      glucose + oxygen --> carbon dioxide + water
      Correct answer: carbon dioxide + water --> glucose + oxygen
      glucose --> ethanol + carbon dioxide
      fuel + oxygen --> carbon dioxide + water

      Q3.
      What is an enzyme?

      A molecule that forms part of a reaction.
      Correct answer: A non-biological catalyst.
      Correct answer: A molecule that speeds up the rate of a reaction.

      Q4.
      What does the word 'optimum' mean?

      worst
      Correct answer: best
      highest
      lowest

      Q5.
      Which of these are greenhouse gases?

      Correct answer: methane
      Correct answer: carbon dioxide
      oxygen
      Correct answer: water vapour
      nitrogen

      Q6.
      The rate of an enzyme-controlled reaction __________ as the temperature increases up to the optimum.

      Correct Answer: increases, goes up, escalates

      6 Questions

      Q1.
      As atmospheric carbon dioxide concentration increases, which are likely outcomes?

      Correct answer: An increase in the rate of photosynthesis.
      Correct answer: An increase in global temperatures.
      A decrease in the number of droughts and floods.
      Correct answer: An increase in coastal flooding.

      Q2.
      Starting with human activities, sort these statements by cause and effect.

      1 - human activities
      2 - burning fossil fuels
      3 - increased atmospheric carbon dioxide levels
      4 - increased average global temperature
      5 - increased rate of climate change

      Q3.
      Nitrogen is absorbed through the roots by active transport. Match the terms to the definitions about transporting molecules.

      Correct Answer:diffusion,the movement of particles from high to low concentration

      the movement of particles from high to low concentration

      Correct Answer:osmosis,the movement of water from high to low concentration across a membrane

      the movement of water from high to low concentration across a membrane

      Correct Answer:active transport,energy is used to move particles against the concentration gradient

      energy is used to move particles against the concentration gradient

      Q4.
      What is the term describing an enzyme which has changed shape due to extreme pH or temperature?

      Correct Answer: denatured, denature, denatures, denaturing

      Q5.
      Predict what will happen to the rate of photosynthesis if there is low rainfall for 2 months over summer.

      The rate will increase
      The rate will stay the same
      Correct answer: The rate will decrease

      Q6.
      Which reason explains why flooding or drought will cause human food insecurity?

      Humans are animals which are producers and rely upon consumers for food.
      Stormy weather reduces the amount of sunlight for photosynthesis.
      Correct answer: Extreme weather will kill plants.

      To help you plan your 11 combined science lesson on: Climate change and photosynthesis, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...