New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 1

Using lines and shapes to create digital pictures

I can use the line tool and shape tool in my digital artwork.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 1

Using lines and shapes to create digital pictures

I can use the line tool and shape tool in my digital artwork.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Marks can be made using the shape and line tools.
  2. Shapes can be created by using line and fill tools.
  3. The undo tool can be used to revert back to previous steps.

Keywords

  • Undo - to go back one step

  • Line tool - draws a straight line

  • Shape tool - draws a shape

Common misconception

I can only use the line and shape tools to make pictures. I can't combine them with freehand drawing or other tools.

You can use lots of different tools to make digital artwork. You can use different digital tools to draw shapes, colour in and add details.


To help you plan your year 1 computing lesson on: Using lines and shapes to create digital pictures, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

When demonstrating how to draw shapes, narrate your actions to the pupils so that they understand why the shapes are drawn in that way and what the different parts of the drawing tools are used for.
Teacher tip

Equipment

Pupils will need access to a device with software that provides freehand digital painting tools. Examples in this lesson use paintz.app https://oak.link/paintz

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
In a painting program, the tool lets you remove marks.

Correct Answer: erase, eraser, rubber

Q2.
The tool colours in an area of your painting.

gap
Correct answer: fill
erase
bucket

Q3.
Which tool lets you make marks in your painting program?

erase
cancel
Correct answer: paintbrush

Q4.
How should you be careful when using the fill tool?

Make sure the shape is very big.
Make sure the shape is colourful.
Correct answer: Make sure the shape has no gaps.

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
This tool is used to draw straight lines.

straight tool
measure tool
Correct answer: line tool

Q2.
What is the best tool for colouring a gap in a shape you have drawn?

paintbrush tool
erase tool
Correct answer: fill tool
line tool

Q3.
In a digital painting, you can use lots of different tools to make digital artwork.

Correct answer: True
False

Q4.
Match the tool with the job it does in a painting program:

Correct Answer:line,draws straight lines

draws straight lines

Correct Answer:fill,fills in a solid shape

fills in a solid shape

Correct Answer:shape,used to draw shapes

used to draw shapes

Correct Answer:undo,goes back one step at a time

goes back one step at a time