New
New
Lesson 4 of 6
  • Year 2

Benefits of information technology

I can explain how information technology helps us.

Lesson 4 of 6
New
New
  • Year 2

Benefits of information technology

I can explain how information technology helps us.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. IT devices can work together.
  2. We use IT because it makes tasks safer, easier and more accurate.

Keywords

  • Barcode - a line pattern that gives information to a computer

  • QR code - a square pattern that gives information to a computer

Common misconception

The only benefit of IT is that it allows us to complete what we need to do in less time.

IT has many other benefits, including making tasks more accurate, safer and easier to complete. Examples of this might be organising schedules or automating repetitive work.


To help you plan your year 2 computing lesson on: Benefits of information technology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

You should have a clear understanding of information technology devices used in a shop, as well as understand the difference between barcodes and QR codes. This is a good opportunity to get pupils to share their experiences of using IT.
Teacher tip

Equipment

Pupils could be shown a selection of QR codes and barcodes to compare the difference.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
In a hospital, which device lets us see inside the body?

Correct answer: scanner
laptop
printer

Q2.
What is the device that gets information from a computer and prints it onto paper?

Correct answer: printer
traffic light
smartphone

Q3.
Why are traffic lights information technology?

They use electricity.
They are made of metal and plastic.
Correct answer: They have a computer that controls the lights.

Q4.
Where would you find more information technology devices?

on a hiking trail
in a beach hut
Correct answer: in a library

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is a barcode?

a tool used to pay for shopping
a type of digital camera
Correct answer: a line pattern that gives information to a computer

Q2.
Which device reads barcodes or QR codes?

till
Correct answer: scanner
card reader

Q3.
In a shop, what happens after a barcode is scanned?

The item is paid for automatically.
Correct answer: The price is looked up on the computer.
The computer deletes the item from the system.

Q4.
How does IT help in daily life?

IT only makes jobs faster.
IT makes jobs harder and more dangerous.
Correct answer: IT makes tasks more accurate, safer and easier.