Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can export a completed podcast for listening on other digital devices.

      Key learning points

      1. Imported audio can be combined with recorded audio.
      2. Audio editing sotware can adjust and layer tracks.
      3. The combined audio in a project may sound less clear than the individual tracks.
      4. Audio projects can be exported as a single file for playback on other digital devices.

      Keywords

      • Volume - how loud an audio track is

      • Export - the process of saving data so it can be used on other digital devices or programmes

      Common misconception

      Audio tracks have a set volume, meaning they might not be usuable for certain projects.

      Even if the volume of a track isn't suitable for your project, audio editing software can adjust the volume so that it plays at an appropriate level.

      Teacher tip

      Various sound effects can be downloaded to enhance the podcasts. You should put them in a folder that the pupils can navigate to, as this will make the process easier.

      Equipment

      Pupils need access to audio editing software and hardware that can be used play and record audio. Examples in this lesson use Audacity https://oak.link/audacity

      Files needed for this lesson

      clapping-at-a-conference-81031 192.19 KB (MP3)

      alien-technology-resonance-287319 329.25 KB (MP3)

      ding-cartoon-346093 68.25 KB (MP3)

      dun-dun-dun-252946 332.24 KB (MP3)

      Download these files to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why should you listen to your recorded audio before using it in your project?

      to make it louder
      to add more music
      to make the file bigger
      Correct answer: to check the quality

      Q2.
      What can you do if your audio recording has mistakes or is unclear?

      use it anyway
      Correct answer: re-record it or edit it to make it better
      make the sound effects louder
      make it shorter

      Q3.
      What do we call a single recording of sound in an audio project?

      Correct Answer: track, a track, tracks

      Q4.
      Match each word to its correct meaning:

      Correct Answer:layering,playing tracks at the same time

      playing tracks at the same time

      Correct Answer:waveform,a visual graph of audio

      a visual graph of audio

      Correct Answer:align,adjusting when a track starts

      adjusting when a track starts

      Correct Answer:podcast,a spoken-word audio episode

      a spoken-word audio episode

      Q5.
      Put these actions in order for adding a new track to your project:

      1 - import the new track
      2 - trim the track if needed
      3 - align the track with others
      4 - layer the track with other tracks

      Q6.
      What does the word 'quality' mean when talking about audio?

      Correct answer: how suitable and clear the audio is
      how colourful the audio looks
      how fast the audio plays
      how loud the audio is

      6 Questions

      Q1.
      Match each action to its purpose:

      Correct Answer:import audio,add audio from another source

      add audio from another source

      Correct Answer:adjust volume,make a track louder or quieter

      make a track louder or quieter

      Correct Answer:layer tracks,play several sounds together

      play several sounds together

      Correct Answer:export project,save your work as a single file

      save your work as a single file

      Q2.
      Why might the combined audio in a project sound less clear than the individual tracks?

      The project is too short.
      The software adds colours.
      Correct answer: Too many tracks can overlap and make it confusing.
      The tracks are not long enough.

      Q3.
      Which statement about audio tracks is incorrect?

      Editing software can make tracks louder or quieter.
      You can adjust the volume to suit your project.
      The volume can be changed for each track.
      Correct answer: The volume of a track cannot be changed.

      Q4.
      Put these steps in order for combining and exporting audio:

      1 - import audio tracks
      2 - arrange and layer tracks
      3 - adjust volume and clarity
      4 - export as a single file

      Q5.
      What do you call it when you play several audio tracks at the same time?

      Correct Answer: layering, layer, layers

      Q6.
      What is the word for saving your finished audio project as a file to use elsewhere?

      Correct Answer: export, exporting

      To help you plan your 4 computing lesson on: Combining audio, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...