Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can record the voice parts of a podcast based on a plan.

      Key learning points

      1. Recorded audio should be reviewed for quality.
      2. Audio should be re-recorded or edited if improvements are needed.
      3. Audio editing software can be used to order multiple tracks so that they follow a plan.

      Keywords

      • Quality - a measure of how suitable something is for a task

      Common misconception

      If there is a mistake in an audio recording, it will need to be re-recorded.

      Small mistakes in audio can be trimmed without needing to re-record an entire vocal track. Small adjustments to audio are difficult to detect and can improve the quality of a track.

      Teacher tip

      Mistakes will happen! Make sure pupils can see how you can undo mistakes. This should be modelled so that they understand that this is a part of the editing process.

      Equipment

      Pupils need access to audio editing software and hardware that can be used play and record audio. Examples in this lesson use Audacity https://oak.link/audacity

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What does it mean to import a track in audio software?

      create a new song
      Correct answer: include a sound from another source
      change the volume
      delete a recording

      Q2.
      What is layering in audio software?

      playing one track at a time
      changing the track name
      Correct answer: playing several tracks together
      saving your project

      Q3.
      What do you call a series of spoken-word audio episodes, often with sound effects?

      Correct Answer: podcast

      Q4.
      Match the process to what it helps you do:

      Correct Answer:import,add sounds from other sources

      add sounds from other sources

      Correct Answer:layering,playing more than one track together

      playing more than one track together

      Correct Answer:review,check and improve your work

      check and improve your work

      Q5.
      What does it mean to review a recording?

      Correct answer: listen and check for things that could be improved
      delete the file
      import a new track
      layer sounds

      6 Questions

      Q1.
      What should you do after recording your audio?

      delete it immediately
      share it without listening
      add pictures
      Correct answer: review it for quality

      Q2.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:quality,how suitable the sound is

      how suitable the sound is

      Correct Answer:record,start capturing sound

      start capturing sound

      Correct Answer:delete,remove an entire track

      remove an entire track

      Correct Answer:trim,take away a section from a track

      take away a section from a track

      Q3.
      What does it mean to trim an audio track?

      make it louder
      add more tracks
      Correct answer: make it shorter by removing unwanted parts
      change its colour

      Q4.
      If you make a small mistake in your recording, what should you try first?

      Correct answer: trim the mistake
      delete the whole track
      ignore it
      add music

      Q5.
      What does the record button do in audio software?

      deletes the track
      Correct answer: starts capturing sound
      adds a picture
      changes the order

      Q6.
      Put these steps in order for editing a podcast:

      1 - record your voice
      2 - review the recording
      3 - trim mistakes
      4 - save your project

      To help you plan your 4 computing lesson on: Creating a podcast, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...