Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit and combine tracks to make new audio.

      Key learning points

      1. A single recording of sound is referred to as a track.
      2. Audio editing software displays tracks as separate waveforms.
      3. Trimming an audio waveform allows parts of it to be removed.
      4. The alignment of tracks can be changed so they play at different times.

      Keywords

      • Track - a single recording of sound

      • Waveform - a graphical representation of audio

      • Trim - to remove parts of an audio waveform

      • Align - to change the time at which an audio track starts playing

      Common misconception

      Audio recordings need to be done all at the same time in one go.

      Audio editing software lets you combine and edit any number of audio tracks. This allows separate smaller recordings to be combined in any order required.

      Teacher tip

      Mistakes will happen! Make sure pupils can see how you can undo mistakes. This should be modelled so that they understand that this is a part of the editing process.

      Equipment

      Pupils need access to audio editing software and hardware that can be used play and record audio. Examples in this lesson use Audacity https://oak.link/audacity

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What term is used to describe sound that has been recorded on a digital device?

      Correct Answer: audio

      Q2.
      What type of device is a microphone?

      Correct answer: input device
      processing device
      output device
      storage device

      Q3.
      What is the primary function of speakers?

      to record sound
      Correct answer: to play back audio
      to edit sound
      to store sound

      Q4.
      What does audio software allow you to do?

      store files
      print documents
      create images
      Correct answer: record, edit and play back sound

      Q5.
      Arrange the steps to record and play back audio.

      1 - open audio software
      2 - use a microphone to record sound
      3 - edit the audio as needed
      4 - play back the audio using speakers or headphones

      Q6.
      What is the difference between speakers and headphones?

      Speakers are input devices, and headphones are output devices.
      Speakers are output devices, and headphones are input devices.
      Correct answer: Speakers play sound aloud, and headphones play sound directly to the user.
      Speakers record sound, and headphones play sound.

      6 Questions

      Q1.
      What is a single recording of sound called?

      waveform
      trim
      align
      Correct answer: track

      Q2.
      What is the graphical representation of audio called?

      Correct Answer: waveform

      Q3.
      What is the benefit of combining separate recordings?

      it reduces audio quality
      Correct answer: it allows flexibility in creating new audio
      it makes editing harder
      it requires fewer tracks

      Q4.
      Match the action to its purpose:

      Correct Answer:trimming,removes unwanted sections of audio

      removes unwanted sections of audio

      Correct Answer:aligning,adjusts the timing of tracks

      adjusts the timing of tracks

      Correct Answer:undoing,corrects mistakes during editing

      corrects mistakes during editing

      Correct Answer:combining,creates new audio from separate recordings

      creates new audio from separate recordings

      Q5.
      Put these actions in the correct order for combining recordings.

      1 - record separate tracks
      2 - import tracks into audio editing software
      3 - align the tracks
      4 - export the combined audio

      Q6.
      What happens when you align two tracks?

      Correct answer: they play at the same time or in a specific order
      they are deleted
      they are trimmed
      they become one track

      To help you plan your 4 computing lesson on: Editing audio, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...