Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Connecting digital devices

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how a computer network can be used to share information.

      Key learning points

      1. Messages are passed through multiple connections.
      2. A network switch is a device that enables multiple devices on a network to connect through one central point.

      Keywords

      • Connection - a link between two or more people or things

      • Network - a group of interconnected computing devices

      • Network switch - a device that manages the flow of data within a computer network

      Common misconception

      All devices on a network are connected directly to each other.

      Devices are connected through a central switch. The switch makes sure messages go to the right device, without needing every device to connect to every other one.

      Teacher tip

      It would be helpful to show children where a network switch is in school, if possible. This would help to connect the lesson vocabulary to real-world objects.

      Equipment

      It is useful for pupils to see a variety of computing devices that are around the school or every day life.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an example of a digital device?

      hammer
      paintbrush
      Correct answer: laptop
      notebook

      Q2.
      How are digital devices similar to non-digital tools?

      They always need electricity.
      Correct answer: They can both be used for specific purposes.
      They both process information.
      They are both made of metal.

      Q3.
      What does a digital device do?

      Correct answer: stores or processes information using computer technology
      works without electricity
      is always used for writing
      doesn’t need any technology to function

      Q4.
      Which of these devices is most suited for creating a document?

      digital camera
      smartphone
      television
      Correct answer: laptop

      Q5.
      Why might someone use a non-digital tool instead of a digital device?

      It’s always faster.
      Correct answer: It doesn’t require electricity.
      It’s more expensive.
      It’s always more accurate.

      Q6.
      Which of these is a feature of digital devices?

      Correct answer: They can process information.
      They are always portable.
      They don’t use electricity.
      They are made of wood.

      6 Questions

      Q1.
      What is the role of a network switch?

      to connect devices to the internet
      to store information for the network
      to create new connections between devices
      Correct answer: to send information to the correct computer on the network

      Q2.
      How does information travel across a network?

      in one large piece
      through a single route
      Correct answer: through multiple connections and routes
      by being copied to every device

      Q3.
      Which of these is an example of a connection?

      Correct answer: a printer linked to a computer
      a switch managing information
      a computer storing files
      a monitor displaying an image

      Q4.
      What is a group of interconnected digital devices called?

      Correct Answer: network, a network

      Q5.
      Match the term with its definition:

      Correct Answer:connection,a link between two or more people or things

      a link between two or more people or things

      Correct Answer:network,a group of interconnected digital devices

      a group of interconnected digital devices

      Correct Answer:network switch,a device which directs information to the correct computer

      a device which directs information to the correct computer

      Correct Answer:information,data that is shared between devices

      data that is shared between devices

      Q6.
      Why might information take different routes across a network?

      to avoid being copied
      to save storage space
      Correct answer: to ensure it reaches the correct computer
      to make it easier to reassemble

      To help you plan your 3 computing lesson on: Connecting digital devices, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...