Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how digital devices work.

      Key learning points

      1. A digital device uses computer technology to work.
      2. Digital devices accept inputs and produce outputs.

      Keywords

      • Digital device - an object that uses computer technology to work; it stores and processes information

      • Input - data that is sent to a program to be processed

      • Process - a program, or part of a program, which is running on a computer

      • Output - the result of data processed by a computer

      Common misconception

      Digital devices always need the internet to work.

      Some digital devices work without the internet, such as watches and calculators.

      Teacher tip

      In this lesson, various digital devices are being introduced. You could have some physical devices for children to explore, as this can turn abstract concepts into something tangible.

      Equipment

      It is useful for pupils to see a variety of computing devices that are around the school or every day life.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these devices can you use to tell the time?

      Correct answer: clock
      bicycle
      lamp
      book

      Q2.
      What do you use a camera for?

      reading books
      measuring time
      Correct answer: taking pictures
      producing light

      Q3.
      Which of these devices is powered by pedalling?

      lamp
      camera
      Correct answer: bicycle
      mobile phone

      Q4.
      What do you use a book for?

      Correct answer: reading stories
      taking pictures
      producing light
      travelling

      Q5.
      Which of these is something you might find in a classroom? (Select more than one)

      Correct answer: clock
      bicycle
      Correct answer: computer
      Correct answer: whiteboard

      Q6.
      Match the device to its use:

      Correct Answer:pencil,writing on paper

      writing on paper

      Correct Answer:lamp,producing light

      producing light

      Correct Answer:camera,taking pictures

      taking pictures

      Correct Answer:book,reading stories

      reading stories

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to its definition:

      Correct Answer:input,data sent to a program

      data sent to a program

      Correct Answer:process,running a program

      running a program

      Correct Answer:output,result of processing

      result of processing

      Correct Answer:digital device,uses computer technology

      uses computer technology

      Q2.
      Put these steps in the correct order for how a digital device works:

      1 - input data
      2 - process data
      3 - produce output

      Q3.
      What is a key feature of digital devices?

      They always need the internet.
      They only produce outputs.
      They only accept inputs.
      Correct answer: They process information.

      Q4.
      What is an example of an input for a digital device?

      displaying a picture
      Correct answer: typing on a keyboard
      printing a document
      playing music

      Q5.
      What is the purpose of processing in a digital device?

      to store information
      to display information
      Correct answer: to handle and transform data
      to send information to a printer

      Q6.
      Which of these is an example of an output?

      Correct answer: a printer producing a document
      a keyboard typing letters
      a mouse moving a cursor
      a microphone recording sound

      To help you plan your 3 computing lesson on: Digital devices, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...