Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Physical components of a computer network

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the physical components of a network.

      Key learning points

      1. Devices in a network are connected together.
      2. Network devices are all around us every day.
      3. There are benefits to computer networks.

      Keywords

      • Network - a group of interconnected computing devices

      • Router - a device that manages the flow of data between computer networks

      Common misconception

      All network devices connect to each other wirelessly.

      Not all network devices use wireless connections. Many devices, like switches, routers and servers, are connected using wires to create a stable and fast network.

      Teacher tip

      It would be helpful to show children where a network switch or wireless access point is in school, if possible. This would help to connect the lesson vocabulary to real-world objects.

      Equipment

      It is useful for pupils to see a variety of computing devices that are around the school or every day life.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a server in a network?

      a device that connects to the internet
      a device used to print documents
      a wireless router
      Correct answer: a networked computer that manages and provides data

      Q2.
      What does a wireless access point do?

      Correct answer: connects wireless devices to a wired network
      makes the network faster
      stores files for the network
      protects the network from viruses

      Q3.
      What is the main role of a switch in a network?

      to block unwanted devices
      to provide wireless connections
      Correct answer: to connect devices within the same network
      to store data for the network

      Q4.
      What is a computer network?

      Correct answer: a group of connected computing devices
      a single computer
      a wireless internet connection
      a type of software

      Q5.
      What is passed between devices in a network?

      paper documents
      Correct answer: digital data
      audio files only
      physical files

      Q6.
      What connects a computer to a network?

      a keyboard
      Correct answer: a network cable or wireless signal
      a monitor
      digital data

      6 Questions

      Q1.
      What is the main benefit of a computer network?

      Correct answer: it allows devices to share resources
      it makes devices faster
      it protects devices from viruses
      it reduces electricity usage

      Q2.
      Where can computer networks be found?

      only in big businesses
      only in offices
      only in schools
      Correct answer: in homes, schools, shops and libraries

      Q3.
      Which device allows wireless devices to connect to a network?

      switch
      router
      Correct answer: wireless access point
      printer

      Q4.
      What does a router NOT do?

      manage data flow
      Correct answer: connect devices wirelessly
      link networks together
      control data movement

      Q5.
      What device connects multiple devices within a network and manages communication between them?

      Correct Answer: switch

      Q6.
      What networked computer manages, stores and provides data to other devices?

      Correct Answer: server

      To help you plan your 3 computing lesson on: Physical components of a computer network, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...