Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Transferring information between devices

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how digital devices can be connected.

      Key learning points

      1. Computer networks are made up of a number of parts.
      2. Data can be passed between devices.
      3. Networks have switches, servers and wireless access points.

      Keywords

      • Server - a networked computer that manages, stores and provides data such as files to other computers

      • Wireless access point - a network device that allows wireless computing devices to connect to a wired network

      • Network - a group of interconnected computing devices

      Common misconception

      Data travels in one large piece across the network.

      Data is split into smaller packets, which travel separately and are reassembled at the destination.

      Teacher tip

      It would be helpful to show children where a network switch or wireless access point is in school, if possible. This would help to connect the lesson vocabulary to real-world objects.

      Equipment

      It is useful for pupils to see a variety of computing devices that are around the school or every day life.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a connection?

      Correct answer: a link between two or more things
      a device that stores data
      a tool for creating charts
      a program for writing code

      Q2.
      What is a network?

      a single device
      a type of computer
      Correct answer: a group of interconnected devices
      a tool for drawing diagrams

      Q3.
      What does a network switch do?

      stores data
      Correct answer: manages the flow of data packets
      deletes files

      Q4.
      What is one purpose of a network?

      Correct answer: to connect devices
      to delete data
      to create charts
      to write code

      Q5.
      How do messages travel in a network?

      directly to the destination
      using only one device
      without any connections
      Correct answer: through multiple connections

      Q6.
      Arrange the steps of how a message travels in a network:

      1 - A device sends a message.
      2 - The message passes through multiple connections.
      3 - The message reaches the network switch.
      4 - The switch sends the message to the destination device.

      6 Questions

      Q1.
      What does a server do in a network?

      deletes files
      creates charts
      Correct answer: manages and provides data
      sends messages directly

      Q2.
      What is a wireless access point?

      Correct answer: a device that connects wireless devices to a wired network
      a tool for deleting data
      a program for creating charts
      a type of server

      Q3.
      How does data travel across a network?

      in one large piece
      Correct answer: in smaller packets
      without any breaks
      directly to the destination device

      Q4.
      Why are data packets used in a network?

      to make data easier to store
      to delete unnecessary files
      to create new devices
      Correct answer: to split data for efficient travel

      Q5.
      What happens to data packets when they reach their destination?

      They are deleted.
      Correct answer: They are reassembled into the original data.
      They are split further.
      They are sent to another network.

      Q6.
      Match the following examples with their purposes:

      Correct Answer:a computer storing files for others,server

      server

      Correct Answer:a device connecting laptops to a network,wireless access point

      wireless access point

      Correct Answer:a group of connected devices,network

      network


      To help you plan your 3 computing lesson on: Transferring information between devices, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...