Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can change the font of text to make it suitable for its use in desktop publishing.

      Key learning points

      1. Desktop publishing (DTP) software helps you make documents such as cards, posters or certificates.
      2. Font is the style in which text is presented.
      3. Font style, size and colour can be changed so information is easy to read and the important messages are communicated.

      Keywords

      • Desktop publishing - software that helps you make documents such as cards, posters or certificates

      • Font - the style in which text is presented

      Common misconception

      The appearance of text should be made as exciting as possible so that people want to read it.

      Overly decorative text can be distracting and might put people off reading it. Clear, well-structured formatting makes text easier to read and more effective at communicating a message.

      Teacher tip

      Ensure that templates are easily accessible for all pupils. Some services allow the sharing of an online link, or you may have to upload the file to an accessible location on your network. Test your method works before the lesson.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with software that allows editing and formatting text. Examples in this lesson use Google Slides https://oak.link/google-slides and Canva https://oak.link/canva

      File needed for this lesson

      Desktop publishing editing text task 1.03 MB (PPTX)

      Download this file to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do we call written words used to pass on a message?

      Correct Answer: text

      Q2.
      What is one way a message can be communicated?

      Correct answer: by using text
      by hiding it
      by ignoring it
      by deleting it

      Q3.
      Why might using only text make a message harder to understand quickly?

      it is always colourful
      it is silent
      Correct answer: it provides too much detail
      it is too short

      Q4.
      Match the keyword to its description:

      Correct Answer:message,communication provided to someone

      communication provided to someone

      Correct Answer:text,written words used to pass on a message

      written words used to pass on a message

      Correct Answer:images,pictures that pass on a message

      pictures that pass on a message

      Q5.
      What can images sometimes lack compared to text?

      Correct answer: detail
      colour
      sound
      shape

      Q6.
      What is an example of an image that is used to communicate?

      a phone call
      a song
      Correct answer: a road sign
      a handshake

      6 Questions

      Q1.
      Which term describes the style and appearance of letters in a document?

      Correct Answer: font

      Q2.
      Match the keyword to its description:

      Correct Answer:desktop publishing,software for making documents like posters

      software for making documents like posters

      Correct Answer:font,the style in which text is presented

      the style in which text is presented

      Correct Answer:font property,features like size, colour, or style of text

      features like size, colour, or style of text

      Q3.
      What is a good reason to change the colour of text?

      Correct answer: to draw attention to important points
      to make the document noisy
      to use more colours
      to make text invisible

      Q4.
      Put these steps in the correct order for changing the appearance of text in a desktop publishing document:

      1 - select the text you want to change
      2 - open the font or formatting menu
      3 - choose your desired font style, size, or colour
      4 - apply the changes to the text

      Q5.
      Why is it important to use suitable fonts in desktop publishing?

      to use more ink
      Correct answer: to communicate the message clearly
      to make the document longer
      to use every colour

      Q6.
      Match the method to its main effect:

      Correct Answer:using a clear font,makes the message easy to read

      makes the message easy to read

      Correct Answer:using lots of decorative fonts,can distract the reader

      can distract the reader

      Correct Answer:changing font colour for headings,draws attention to important parts

      draws attention to important parts

      Correct Answer:making all text the same size,may make headings less noticeable

      may make headings less noticeable


      To help you plan your 3 computing lesson on: Editing text, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...