Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Importing and editing video

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify that a video can be improved through reshooting and editing.

      Key learning points

      1. Video recordings can be imported into video editing software, so they can be edited.
      2. Different tools can be selected for different editing purposes.
      3. Video recording can be stored and retrieved from a computer.

      Keywords

      • Import - copying a file or data into a program from a different program

      • Reshoot - filming a video again

      • Trim - shorten the length of a video

      • Slice - divide a clip into two or more pieces

      Common misconception

      All video can be improved using editing tools.

      Some video can’t be improved using the editing tools or the process will take too long, in this case it might be better to reshoot the video altogether.

      Teacher tip

      Ensure every pupil has a completed storyboard before filming by offering a template or encouraging collaboration with a peer who has one.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with video-editing software. Examples in this lesson use OpenShot https://oak.link/openshot

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of a storyboard?

      to edit videos after filming
      Correct answer: to plan scenes and filming techniques
      to record audio for the video
      to evaluate a finished video

      Q2.
      What does a 'shot' refer to in video production?

      a written script
      a type of camera
      Correct answer: a video recorded using a filming technique
      a prop used in the video

      Q3.
      Why is it useful to have a script for each scene?

      Correct answer: to guide the performance and dialogue
      to create props
      to adjust the camera settings
      to edit the video

      Q4.
      What is the term for an object used in a performance?

      Correct Answer: prop

      Q5.
      Put the following steps of the filming process in the correct order.

      1 - Choose filming techniques.
      2 - Record the video.
      3 - Edit the video.
      4 - Add sound effects.

      Q6.
      Which of these is an example of a filming technique?

      writing a script
      creating a prop
      editing the video
      Correct answer: using a close-up shot

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of importing a video into editing software?

      to save the video to a computer
      Correct answer: to edit the video
      to delete the video
      to reshoot the video

      Q2.
      What is the term for shortening the length of a video?

      Correct Answer: trim, trimming

      Q3.
      What is the term for dividing a video clip into two or more pieces?

      Correct Answer: slice, slicing

      Q4.
      Put the following steps of the editing process in the correct order.

      1 - Store the video on a computer.
      2 - Import the video into editing software.
      3 - Edit the video.
      4 - Review the final version.

      Q5.
      Why might you reshoot a video instead of editing it?

      Correct answer: editing tools cannot fix every issue
      it saves time
      it’s easier than editing
      editing software is not available

      Q6.
      What should you check when reviewing a video?

      the number of props used
      the length of the script
      the storyboard details
      Correct answer: the effectiveness of the video

      To help you plan your 5 computing lesson on: Importing and editing video, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...