Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a storyboard to help me record videos and review them.

      Key learning points

      1. Storyboards can be used to plan and create a video.
      2. Videos can be captured using different techniques.
      3. The effectiveness of a video should be reviewed once it is made.
      4. Videos can be reviewed using criteria, for example you can check that a video follows the plan set out in a storyboard.

      Keywords

      • Storyboard - a sequence of pictures and notes used to plan a video

      • Video clip - a short video lasting seconds or minutes

      Common misconception

      A storyboard should just include the images of each screen of a video.

      A storyboard can plan the filming techniques and audio that will be on each screen of the video as well as the images or video footage.

      Teacher tip

      Support peer feedback by pairing pupils to review each other's storyboards, or lead a class discussion to share constructive feedback together

      Equipment

      Pupils will need to use a device capable of video recording.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is framing in a video?

      Correct answer: the way elements are arranged within a shot
      the type of camera used
      the speed of the video
      the type of microphone used

      Q2.
      Which of these devices can record video?

      a book
      Correct answer: a smartphone
      a pencil
      a lamp

      Q3.
      What is a filming technique?

      a written script
      a type of still image
      Correct answer: a way a video is presented to the audience
      the size of the camera

      Q4.
      What is the purpose of a microphone in video recording?

      to adjust the camera angle
      to add animation
      Correct answer: to record audio
      to capture still images

      Q5.
      What is a camera angle?

      the speed of the video
      Correct answer: the position of the camera in relation to the subject
      the type of microphone used
      the direction of the light source

      Q6.
      Match the terms with their definitions.

      Correct Answer:close-up shot,a type of camera angle
      Correct Answer:microphone,a device used to record audio
      Correct Answer:framing,arranging objects within a shot
      Correct Answer:camera roll,a place where videos are saved

      6 Questions

      Q1.
      What is a sequence of pictures and notes used to plan a video?

      Correct Answer: storyboard, story board

      Q2.
      What is a video clip?

      a photograph
      Correct answer: a short video lasting minutes or seconds
      a text document
      a long feature film

      Q3.
      What can a storyboard include?

      Correct answer: details of filming techniques, audio and visuals
      only images of each screen
      a list of video files
      a script for actors

      Q4.
      Why should storyboards be used to plan videos?

      to delete unnecessary files
      Correct answer: to organise visuals, audio and filming techniques
      to make the video silent
      to record the video immediately

      Q5.
      Why should a video's effectiveness be reviewed?

      to make it silent
      to delete it
      to remove all visuals
      Correct answer: to ensure that it meets its purpose

      Q6.
      Arrange the steps for reviewing a video in the correct order.

      1 - Watch the video.
      2 - Compare the video to the storyboard.
      3 - Check that the video meets the criteria.
      4 - Make necessary edits.

      To help you plan your 5 computing lesson on: Using a storyboard, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...