Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and modify organic models.

      Key learning points

      1. Proportional editing can be used to create organically shaped models.
      2. Objects can be subdivided using the knife tool.
      3. Subdivision can be used to add more detail to models.

      Keywords

      • Organic modelling - a 3D modelling technique used to create free-flowing shapes usually found in nature

      • Proportional editing - a way of modifying elements such as vertices while having an effect on other nearby elements

      • Subdivide - to split an object into smaller sections by adding more vertices, edges and faces

      Common misconception

      To create smooth organic surfaces and models, individual geometry such as vertices, edges and faces must be edited individually.

      Free-form, organically shaped models can be created by using modelling tools such as proportional editing.

      Teacher tip

      Encourage learners to explore and practise using the proportional editing and knife cut tools. This will help them build confidence and skill within Blender.

      Equipment

      Pupils will need access to a device that can create and edit 3D animations. Examples in this lesson use the Blender https://oak.link/blender

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to its definition.

      Correct Answer:vertex,a point where two or more edges meet

      a point where two or more edges meet

      Correct Answer:face,a surface made up of three or more sides

      a surface made up of three or more sides

      Correct Answer:edge,a line connecting two vertices

      a line connecting two vertices

      Q2.
      What does the extrude tool do to a 2D shape?

      rotates it
      scales it
      Correct answer: transforms it into a 3D object
      deletes it

      Q3.
      Order the steps in creating a basic 3D model from a 2D shape.

      1 - Draw the 2D shape.
      2 - Extrude the shape.
      3 - Apply materials.

      Q4.
      Which tool is used to add additional geometry to a 3D model?

      Correct answer: loop cut
      extrude
      scale
      rotate

      Q5.
      What is the process of nesting objects within other objects called?

      tweaking
      texturing
      Correct answer: parenting
      rigging

      Q6.
      What is the name of a marker that captures important positions in animation?

      Correct Answer: Keyframe

      6 Questions

      Q1.
      What is the main advantage of using proportional editing in Blender?

      It changes the colour of the model.
      It allows for precise control over individual vertices.
      Correct answer: It modifies elements while affecting nearby elements.
      It increases the number of keyframes.

      Q2.
      What is the purpose of subdividing a model?

      Correct answer: to add more vertices, edges and faces
      to animate the model
      to change the texture
      to rotate the model

      Q3.
      Which tool is commonly used to create organically shaped models in Blender?

      loop cut
      Correct answer: proportional editing
      keyframe
      parenting

      Q4.
      What tool is used to add more detail to a model by cutting through it?

      Correct Answer: Knife tool, Knife

      Q5.
      Match the term to its correct definition.

      Correct Answer:organic modelling,a technique for creating free-flowing shapes

      a technique for creating free-flowing shapes

      Correct Answer:proportional editing,modifying elements with an effect on nearby elements

      modifying elements with an effect on nearby elements

      Correct Answer:subdivide,splitting an object into smaller sections

      splitting an object into smaller sections

      Q6.
      In what scenario is proportional editing particularly useful?

      when creating rigid mechanical models
      when animating keyframes
      when applying textures
      Correct answer: when creating smooth, organic forms

      To help you plan your 9 computing lesson on: Organic modelling, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...