Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can define what an operating system is and explain its functionality in a device.

      Key learning points

      1. Operating systems (OS) regulate interactions between software and computer system hardware.
      2. An operating system enables a user interface like Windows to run.
      3. Security management enables different users to use a device with different access rights and file storage.

      Keywords

      • Operating system - the main software that manages a computer’s hardware and allows other programs to run

      • User interface - how you as a human can interact with a device

      • Peripheral device - an external hardware component that can be attached to another device

      Common misconception

      All computers use the same operating system.

      Different devices can run different operating systems, for example Windows, macOS, Linux, Android and iOS.

      Teacher tip

      It may be useful to explore the operating systems pupils are aware of on the computers in school and mobile devices they have seen to highlight different types.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the type of software with its purpose.

      Correct Answer:utility software,maintains and improves system performance

      maintains and improves system performance

      Correct Answer:application software,performs tasks for the end user

      performs tasks for the end user

      Correct Answer:embedded software,controls specific functions in a device

      controls specific functions in a device

      Correct Answer:operating system software,manages hardware and software resources

      manages hardware and software resources

      Q2.
      What is a general purpose computer system designed to do?

      perform a single specific task
      control hardware devices like sensors
      Correct answer: perform multiple tasks defined by user interaction
      improve computer performance

      Q3.
      Which of the following is an example of application software?

      Correct answer: word processing software
      antivirus software
      disk defragmenter
      device driver

      Q4.
      Arrange these steps to use application software on a general purpose computer:

      1 - Turn on the computer.
      2 - Open the application software.
      3 - Perform the task (e.g. write a document).
      4 - Save your work.

      Q5.
      Which utility software helps organise files on a hard drive to improve performance?

      Correct Answer: disk defragmenter, defragmenter

      Q6.
      Which of the following is not true about embedded computer systems?

      They are built into devices to control specific functions.
      Correct answer: They can be used for a wide variety of tasks.
      They are smaller than general purpose systems.
      They are found in devices like microwaves and cars.

      6 Questions

      Q1.
      Match the term with its definition.

      Correct Answer:operating system software,manages hardware and allows other software to run

      manages hardware and allows other software to run

      Correct Answer:peripheral device,an external hardware component connected to a computer

      an external hardware component connected to a computer

      Correct Answer:user interface,the way humans interact with a device

      the way humans interact with a device

      Correct Answer:security management,allows different users to have unique access rights

      allows different users to have unique access rights

      Q2.
      What is the term for Windows, macOS, Android and iOS?

      Correct Answer: operating systems, operating system

      Q3.
      What does "security management" in an operating system allow?

      the installation of new hardware
      the creation of user interfaces
      the connection of peripheral devices
      Correct answer: different users to have different access rights and file storage

      Q4.
      How does an operating system manage hardware?

      Correct answer: by regulating interactions between software and hardware
      by providing updates for hardware components
      by creating new hardware drivers
      by connecting to the internet

      Q5.
      Match the operating system to its device.

      Correct Answer:Windows,desktop or laptop computer

      desktop or laptop computer

      Correct Answer:Android,smartphone or tablet

      smartphone or tablet

      Correct Answer:macOS,Apple computers

      Apple computers

      Correct Answer:Linux,servers or specialised devices

      servers or specialised devices

      Q6.
      Arrange these steps to set up multiple users on a device.

      1 - Open the operating system settings.
      2 - Add a new user account.
      3 - Set access rights and permissions.
      4 - Save the changes.

      To help you plan your 10 computer science lesson on: Operating system, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...