Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Encryption tools to protect communication

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe and explain applications of encryption.

      Key learning points

      1. Encryption is the process of converting data into an unreadable format to prevent unauthorised access.
      2. There are many different algorithms that can be used to encrypt data.
      3. Encryption protects personal data and keeps messages private, ensuring security during online transactions.
      4. Encryption is used in messaging services, HTTPS websites and banking apps.

      Keywords

      • Encryption - the process of applying an encryption algorithm to plaintext to produce ciphertext that cannot be understood (without decryption)

      • Key - a piece of information that is used by an encryption algorithm to lock or unlock a message or data

      • Cipher - an algorithm used to convert plaintext messages to ciphertext (encryption) or ciphertext to plaintext (decryption)

      Common misconception

      Encryption makes data completely safe and unbreakable.

      Encryption greatly improves security, but it is not foolproof. If encryption keys are weak, stolen or mismanaged, encrypted data can still be accessed by attackers.

      Teacher tip

      Start a discussion with students about why certain technologies use encryption methods and what might happen if encryption wasn't used. Link encryption to real life examples that students can relate to.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the following techniques to their purposes:

      Correct Answer:input sanitisation,prevent harmful code from user input

      prevent harmful code from user input

      Correct Answer:strong passwords,add a layer of security against unauthorised access

      add a layer of security against unauthorised access

      Correct Answer:code reviews,identify and fix vulnerabilities in software

      identify and fix vulnerabilities in software

      Q2.
      What is a vulnerability in a system?

      a feature that improves security
      a tool to prevent cyberattacks
      a method of encrypting data
      Correct answer: a weakness that can be exploited by attackers

      Q3.
      Arrange the steps to secure a system from cyberattacks:

      1 - identify vulnerabilities in the system
      2 - apply input sanitisation and code reviews
      3 - test the system for weaknesses
      4 - implement strong passwords and two-factor authentication

      Q4.
      What is a deliberate attempt to damage, disrupt, or gain unauthorised access to computer systems or data?

      Correct Answer: cyberattack, cyber attack

      Q5.
      Why are strong passwords important?

      to encrypt sensitive data
      Correct answer: to add a layer of security against unauthorised access
      to manage vulnerabilities in software
      to test for cyberattacks

      Q6.
      Which of the following adds an extra layer of security against unauthorised access?

      modular testing
      input sanitisation
      Correct answer: strong passwords and two-factor authentication
      code reviews

      6 Questions

      Q1.
      What is the process of converting data into an unreadable format to prevent unauthorised access?

      Correct Answer: encryption

      Q2.
      What is the method or algorithm used to encrypt and decrypt information?

      Correct Answer: cipher, ciphertext

      Q3.
      Arrange the steps of how encryption protects data:

      1 - Data is converted into ciphertext using an algorithm.
      2 - The ciphertext is transmitted securely.
      3 - The recipient uses the correct key to decrypt the data.

      Q4.
      Which of the following is true about encryption?

      Encryption makes data completely safe and unbreakable.
      Encryption eliminates the need for strong passwords.
      Encryption prevents all types of cyberattacks.
      Correct answer: Encryption improves security but is not foolproof.

      Q5.
      Match the following encryption applications to their purposes:

      Correct Answer:messaging services,protects private messages

      protects private messages

      Correct Answer:HTTPS websites,secures data during online transactions

      secures data during online transactions

      Correct Answer:banking apps,protects sensitive financial data

      protects sensitive financial data

      Q6.
      What does HTTPS indicate about a website?

      Correct answer: It uses encryption to secure data.
      It is a government-approved website.
      It has no vulnerabilities.
      It does not require a password.

      To help you plan your 11 computer science lesson on: Encryption tools to protect communication, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...