Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the difference between the internet and the World Wide Web and describe the services it offers.

      Key learning points

      1. The internet is a global network of networks that shares information using the World Wide Web (www).
      2. The internet provides a platform for a wide range of services.

      Keywords

      • Internet - a global system of interconnected computer networks

      • World Wide Web (WWW) - a service provided via the internet that allows users to access and navigate linked content, such as webpages

      Common misconception

      The World Wide Web is a single entity stored in one place.

      The World Wide Web is a vast collection of interconnected websites and documents hosted on servers all over the world. Your web browser accesses these different locations to display the information you see.

      Teacher tip

      Emphasise that a website's content is stored on a particular server, a computer located somewhere in the world. When students type a web address, their computer connects to that specific server to retrieve the website's files.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which device connects computers in a network to share data and resources?

      printer
      monitor
      Correct answer: router
      keyboard

      Q2.
      What is the main function of an email client?

      Correct answer: sending and receiving messages
      designing websites
      editing images
      playing music

      Q3.
      Put these steps for accessing a website in the correct order:

      1 - Type the website address into the browser.
      2 - Press 'Enter' on the keyboard.
      3 - The browser connects to the website.
      4 - The homepage is displayed.

      Q4.
      Match each term to its description:

      Correct Answer:web browser,a program used to view webpages

      a program used to view webpages

      Correct Answer:email,a message sent electronically

      a message sent electronically

      Correct Answer:network,a group of connected computers

      a group of connected computers

      Correct Answer:website,a collection of related webpages

      a collection of related webpages

      Q5.
      Which of the following is an example of a web browser?

      Windows
      Correct answer: Chrome
      Outlook
      MS Excel

      Q6.
      Which of the following is an example of an email address?

      www.example.com
      192.168.1.1
      http://example

      6 Questions

      Q1.
      What does VoIP stand for?

      Correct Answer: voice over Internet Protocol

      Q2.
      Match each term to its correct description:

      Correct Answer:internet,a global network connecting millions of devices

      a global network connecting millions of devices

      Correct Answer:WWW,a collection of interlinked webpages accessed via browsers

      a collection of interlinked webpages accessed via browsers

      Correct Answer:email,a message sent electronically

      a message sent electronically

      Correct Answer:file sharing,sharing documents or data with others online

      sharing documents or data with others online

      Correct Answer:VoIP,voice calls made using data connections

      voice calls made using data connections

      Q3.
      What information does a browser use to find a specific website?

      password
      Correct answer: URL
      file name
      email address

      Q4.
      Which service is not typically provided over the internet?

      web browsing
      file sharing
      VoIP
      Correct answer: printing documents locally

      Q5.
      What is the term for the network of everyday objects that can connect and exchange data using the internet?

      Correct Answer: Internet of Things, IoT

      Q6.
      Which of the following statements about the World Wide Web is not accurate?

      Correct answer: The World Wide Web is stored in a single location.
      The World Wide Web is made up of many websites hosted around the world.
      The World Wide Web can be accessed using browsers.
      The World Wide Web uses the internet to share information.

      To help you plan your 11 computer science lesson on: Internet fundamentals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...