Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss the food I eat in and out of my home.

      Key learning points

      1. The food and drinks consumed in and outside the home are often different, such as breakfast at home or lunch at school.
      2. Different foods are eaten depending on our location, who we are with and the occasion, such as a picnic with friends.
      3. Meals can be planned for different situations, occasions and people, such as a party or breakfast for friends.

      Keywords

      • Home - the place where you live

      • Occasion - an event or time when something takes place

      • Meals - the food eaten at a particular time or occasion

      Common misconception

      Who we are with does not affect what we eat and drink.

      Who we are with often does affect what we eat and drink. For example, we might eat what our parents cook, or pick foods the same as friends.

      Teacher tip

      In small groups, task pupils to list where they eat, who they eat with and the eating occasions - showing the food eaten. Ask them to compare the foods and talk about the differences. Use real life experiences to help pupils contextualise learning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the factors that can affect food choice.

      Correct Answer:where you are,home, picnic

      home, picnic

      Correct Answer:time of day,breakfast, lunch

      breakfast, lunch

      Correct Answer:special occasions,birthday, wedding

      birthday, wedding

      Q2.
      When planning healthy meals, what do we need to consider?

      Correct answer: likes and dislikes
      weather
      Correct answer: allergy
      Correct answer: healthy eating

      Q3.
      What type of occasion is this?

      An image in a quiz
      birthday party
      breakfast at home
      Correct answer: picnic

      Q4.
      True or false? Different special occasions are often celebrated with different food.

      Correct answer: True
      False

      Q5.
      What is being used here?

      An image in a quiz
      knives
      knife and fork
      Correct answer: chopsticks
      spoons

      Q6.
      There are many different that affect the food we choose.

      Correct Answer: factors, factor

      4 Questions

      Q1.
      True or false? Who we are with does not affect what we eat and drink.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Match the food factor to the examples:

      Correct Answer:where we are,home, school, café

      home, school, café

      Correct Answer:who we are with,parents, family, friends

      parents, family, friends

      Correct Answer:occasion,breakfast, party, picnic

      breakfast, party, picnic

      Q3.
      Which of these are special occasions?

      breakfast
      snack
      Correct answer: party
      Correct answer: festival
      lunch

      Q4.
      Meals can be planned for different __________ and people.

      people
      Correct answer: occasions
      breakfasts
      nutrition

      To help you plan your 4 cooking and nutrition lesson on: Eat in, eat out, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...