Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain where different food should be stored safely.

      Key learning points

      1. Food labels show us information about how to store the food correctly, and when it should be eaten (date marks).
      2. Depending on the food, they can be stored in kitchen cupboards or on the worksurface, in the fridge, or in the freezer.
      3. Food stored in sealed packets, cartons or cans, or kept cold in the fridge or freezer, will keep safe to eat for longer.
      4. Some foods have labels that tell us more about how they were grown or reared, such as Red Tractor.

      Keywords

      • Food label - conveys information about a food on its packaging

      • Use by - a date mark to indicate the last day a food can be eaten for safety

      • Best before - a date mark to indicate when, after a date, the food may not look or taste as good, but will be safe

      • Storage instructions - tell us where best to store food so that it is safe to eat

      Common misconception

      'Use by' and 'best before' date marks are the same. The food is still safe to eat after the date passes.

      'Use by' and 'best before' date marks are not the same. After the 'use by' date passes, the food is not safe to eat. After the ‘best before’ date passes, the food will probably be safe to eat, but may not look or taste as good.

      Teacher tip

      Use food packaging props to allow pupils to find and disucss different food labels, such as storage instructions, ingredient lists, and date marks. Talk about how these can be used when buying, storing and using food. (Check that the packaging is empty and clean.)

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What information on food packaging helps us know by when to eat the food?

      nutrition information
      Correct answer: date mark
      storage instructions
      name

      Q2.
      We should wash raw fruit and vegetables to remove dirt, __________, and __________.

      Correct answer: insects
      nutrients
      water
      Correct answer: bacteria

      Q3.
      What allergens are highlighted in this ingredient list?

      An image in a quiz
      chicken
      tomato
      tumeric
      Correct answer: milk
      coriander seeds

      Q4.
      True or false? Some food is sold without food labels, e.g. no date marks or storage instructions.

      Correct answer: True
      False

      Q5.
      If we eat food by their date marks ...

      they may be unsafe to eat
      Correct answer: they are safe to eat
      they may not be at their best
      Correct answer: it helps to reduce food waste
      it increases food waste

      Q6.
      Food and safety rules should be followed by staff when preparing food in shops.

      Correct Answer: hygiene

      6 Questions

      Q1.
      Do not buy food with __________ packaging, such as torn bags, trays or boxes, or dented cans or cartons.

      attractive
      secure
      sealed
      Correct answer: damaged

      Q2.
      Match the following for good food storage:

      Correct Answer:Food stored in sealed cans and packets,are usually kept in the cupboard.

      are usually kept in the cupboard.

      Correct Answer:Some foods are kept cold,in the fridge, such as cheese and cooked meats.

      in the fridge, such as cheese and cooked meats.

      Correct Answer:Foods are also kept frozen,in the freezer, such as ice cream and frozen peas.

      in the freezer, such as ice cream and frozen peas.

      Q3.
      True or false? 'Use by' and 'best before' date marks are the same. The food is still safe to eat after the date passes.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      When storing food, we should keep the fridge __________ and the freezer __________.

      Correct answer: below 5°C
      above 5°C
      Correct answer: below -18°C
      above -18°C

      Q5.
      Foods which are unpackaged do not have date-marks. What checks should you make?

      Correct answer: how it looks, e.g. no mould or wrinkly skin
      how it tastes, e.g. always try it first
      Correct answer: how it smells, e.g. no ‘rotten’ or ‘sour’ smells
      Correct answer: how it feels, e.g. not too soft or slimy for fruit, or dry and hard for bread

      Q6.
      This type of food label shows that food has been made to high standards of food or animal welfare.

      An image in a quiz
      Correct Answer: safety, safe
      Q6 Red Tractor©, Red Tractor Assured©, Red Tractor Assurance©, Red Tractor Certified Standards© and Logos are trademarks registered by Assured Food Standards. No company can copy, use or print any version of the logos, or make any Red Tractor Assurance claim in connection with the sale of food or drink products, without a Red Tractor licence.

      To help you plan your 6 cooking and nutrition lesson on: Food labels for safety, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...