Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use food skills to make a seasonal salad.

      Key learning points

      1. A salad can be modified to use fruit and/or vegetables that are in season, as well as food that is leftover.
      2. Using food that is in season can be cheaper, and better for the planet (local, less waste) and you (greater variety).
      3. The food skills used to make a seasonal salad are peeling, grating, cutting and mixing.
      4. The ingredients used in a recipe can be mapped against the UK seasons.

      Keywords

      • Seasonal - relating to a season in the year

      • Leftovers - the food remaining after the rest has been eaten

      • Ingredients - foods used in a recipe to make a dish

      Common misconception

      UK seasonal fruit and vegetables tend to be more expensive.

      UK seasonal fruit and vegetables tend to be less expensive, as there are lots of them.

      Teacher tip

      To keep the activity manageable, provide a range of seasonal fruit and vegetables for pupils to choose from. Allow them to select three or four ingredients to make their salad. You can have other ingredients and dressing available, to encourage further creativity.

      Equipment

      For ingredients and equipment see the recipe in additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - may contain allergens

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What knife skill is being shown here?

      An image in a quiz
      the claw bridge
      the bridge hold
      Correct answer: the claw grip

      Q2.
      Which two pieces of equipment should be used to peel a carrot?

      Correct answer: vegetable peeler
      table knife
      spatula
      Correct answer: chopping board

      Q3.
      Before and after cooking, we should always wash our .

      Correct Answer: hands, hand

      Q4.
      Match the season to the months:

      Correct Answer:winter,December, January and February

      December, January and February

      Correct Answer:spring,March, April and May

      March, April and May

      Correct Answer:summer,June, July and August

      June, July and August

      Correct Answer:autumn,September, October and November

      September, October and November

      Q5.
      True or false? Fresh fruit and vegetables need to be washed before they are used in a salad.

      Correct answer: True
      False

      Q6.
      Where should leftover cooked pasta or chicken be stored to be used in a salad the next day?

      cupboard
      freezer
      Correct answer: fridge
      air-frier

      5 Questions

      Q1.
      True or false? UK seasonal fruit and vegetables tend to be more expensive.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      What food skill is being shown here?

      An image in a quiz
      Correct answer: slicing
      dicing
      layering
      peeling

      Q3.
      Match the seasons to the vegetables:

      Correct Answer:winter,red cabbage and carrot

      red cabbage and carrot

      Correct Answer:spring,radish and spring onion

      radish and spring onion

      Correct Answer:summer,tomato and cucumber

      tomato and cucumber

      Correct Answer:autumn,beetroot and sweetcorn

      beetroot and sweetcorn

      Q4.
      We should use most within two days, stored in the fridge.

      Correct Answer: leftovers, left overs, leftover, left over

      Q5.
      Put the following seasonal salad recipe into the correct order.

      1 - First, prepare the seasonal vegetables.
      2 - Slice the leftover chicken.
      3 - Mix all the ingredients together.
      4 - Pour the dressing over the top of the mixed salad.
      5 - Serve with crusty brown bread.

      To help you plan your 4 cooking and nutrition lesson on: Making a seasonal salad, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...