Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Seasonal fruit and vegetables

      Lesson details

      Learning outcome

      I can name different fruit and vegetables for the four seasons in the UK.

      Key learning points

      1. There are four seasons: winter, spring, summer and autumn.
      2. The climate and conditions affect when and where food is grown.
      3. Eating foods that are in season in the UK and produced locally can have benefits for the planet.

      Keywords

      • Seasons - the four parts of a year: winter, spring, summer and autumn

      • Seasonal - relating to a season in the year

      • Climate - weather conditions in an area

      Common misconception

      Seasons do not matter, as you can always buy lots of different fruit and vegetables in any season.

      While you can buy different fruit and vegetables, they might have to be imported from other countries as they cannot grow in the UK in certain seasons. We should also try and eat more seasonal fruit and vegetables from the UK.

      Teacher tip

      Using examples of fruit and vegetables (such as labels or photos), use UK and world maps to show where they come from. Link the times of the year we might import foods from other countries to UK seasons (weather).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which fruit commonly grows in the UK?

      Correct answer: apples
      mangoes
      bananas
      Correct answer: strawberries

      Q2.
      True or false? Fruit and vegetables are reared for food.

      true
      Correct answer: false

      Q3.
      Which of these shows butternut squash?

      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      What UK food tradition are these vegetables linked to?

      An image in a quiz
      Easter
      Correct answer: Christmas
      birthday

      Q5.
      The can affect how fruit and vegetables grow.

      Correct Answer: weather, climate

      Q6.
      Alex is going to grow carrots in his garden. Put these instructions into the correct order:

      1 - Dig the soil.
      2 - Put the carrot seeds in the soil.
      3 - Cover the carrot seeds with soil.
      4 - Water the carrot seeds.
      5 - Allow the carrots to grow.
      6 - Harvest the carrots.

      5 Questions

      Q1.
      Winter, spring, summer and are the main seasons in the UK

      Correct Answer: autumn

      Q2.
      Match the fruit and vegetables to the correct season.

      Correct Answer:Brussels sprouts and carrots,winter

      winter

      Correct Answer:tomatoes and raspberries,summer

      summer

      Correct Answer:cabbage and sweetcorn,autumn

      autumn

      Q3.
      Different fruit and vegetables grow in different climates, so are ready to eat in different

      Correct Answer: seasons., season.

      Q4.
      Eating more seasonal food from the UK is also better for the planet because ...

      Correct answer: there is less travel and storage from ‘farm to fork’.
      they cost less and are easy to buy.
      they taste better and look good.

      Q5.
      In the UK, we can grow all fruit and vegetables in all the seasons.

      true
      Correct answer: false

      To help you plan your 4 cooking and nutrition lesson on: Seasonal fruit and vegetables, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...