Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe a range of food cultures and customs.

      Key learning points

      1. Food is deeply ingrained in cultural identity, passing on intangible cultural heritage from generation to generation.
      2. Food culture is the set of beliefs, attitudes, and practices related to producing and consuming food, which can change.
      3. Traditional food, cooking and customs form cultural identity, representing our heritage, history and values.
      4. Food plays a significant role in social interactions and rituals, often being associated to celebrations and gatherings.
      5. Chefs and others take inspiration from their own food culture, and others, creating dishes and honouring heritage.

      Keywords

      • Cultural identity - the sense of belonging to a group based on shared cultural elements like traditions, beliefs, values, and practices

      • Intangible cultural heritage - a tradition, practice, or living expression of a group or community

      • Cultural appropriation - the unacknowledged or inappropriate adoption or use of elements of a minority culture by members of the dominant culture, often in a way that is disrespectful, stereotypical, or exploitative

      Common misconception

      Cultural appropriation is just appreciation and admiration of other cultures.

      Cultural appropriation can be the unacknowledged or inappropriate adoption or use of elements of a minority culture by members of the dominant culture, often in a way that is disrespectful, stereotypical, or exploitative.

      Teacher tip

      Where possible, use food examples from the traditions, cultures and heritage in your school. Highlight the soical dimensions of food culture; how it develops over time, but also the importance of preserving our intangible cultural heritage around the world.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the ingredients to the country:

      Correct Answer:India,spices

      spices

      Correct Answer:Japan,rice and fish

      rice and fish

      Correct Answer:Nigeria,cassava

      cassava

      Correct Answer:Italy,pasta

      pasta

      Q2.
      What cooking technique is being shown here?

      An image in a quiz
      Ttukbaegi - a traditional Korean pot
      Tagine - a traditional Moroccan dish
      Correct answer: Tandoor - a traditional Indian clay oven
      Tawa - a traditional Indian pan

      Q3.
      Reducing the amount of is a key part of making our diets more sustainable, whatever type of diet we choose to eat.

      Correct Answer: food waste, foodwaste, waste food, wasted food

      Q4.
      What might influence what we eat consciously?

      role models
      Correct answer: religion
      advertising
      Correct answer: food preferences

      Q5.
      A cuisine is ...

      a style of a piece of equipment from a certain country.
      Correct answer: a style or method of cooking (in a country, region or restaurant).
      a type of ingredients produced and processed from a country.

      Q6.
      In the UK, all population groups, no matter their cultural background, are advised to:

      Correct answer: follow the Eatwell Guide
      eat more foods higher in fat, salt and sugars
      Correct answer: have at least 5 A DAY
      reduce the amount of fibre in the diet
      Correct answer: have 6 - 8 drinks a day

      6 Questions

      Q1.
      Match the food cultures and dishes:

      Correct Answer:Chinese,spicy Sichuan food, Cantonese dim sum

      spicy Sichuan food, Cantonese dim sum

      Correct Answer:Italian,pasta, pizza, olive oil, cheese

      pasta, pizza, olive oil, cheese

      Correct Answer:Jamaican,ackee and saltfish, rice and peas, and curried goat

      ackee and saltfish, rice and peas, and curried goat

      Q2.
      True or false? Cultural appropriation is just appreciation and admiration of other cultures.

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      Over time, food culture changes due to a number of factors, including:

      Correct answer: migration and globalisation
      food safety
      Correct answer: technology and innovation
      Correct answer: health and ethics

      Q4.
      Food are the rituals and traditions followed around food.

      Correct Answer: customs, custom

      Q5.
      True or false? Chefs and others can take inspiration from their own cultural roots and other food traditions around the world.

      Correct answer: True
      False

      Q6.
      Match the following food customs:

      Correct Answer:Afternoon tea, with scones,UK

      UK

      Correct Answer:Day of the Dead, with pan de muerto,Mexico

      Mexico

      Correct Answer:Mid-autumn festival, with mooncakes,China

      China

      Correct Answer:Communal eating, with thieboudienne,Senegal

      Senegal


      To help you plan your 9 cooking and nutrition lesson on: Our dynamic food culture, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...