Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Adding wheels to a vehicle

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore and test wheels, axles and axle holders and choose the right one for my vehicle.

      Key learning points

      1. Axles must be parallel to each other.
      2. Different materials can be used to make wheels, axles and axle holders.
      3. Exploring different wheels, axles and axle holders allows the right ones to be chosen for a vehicle.
      4. Materials should be chosen based on their properties and suitability.

      Keywords

      • Choose - to make a decision

      • Axle - a rod that holds a wheel in place and allows it to turn

      • Axle holder - the part where the axle goes through to hold it in place but still allow the axle to rotate

      • Parallel - two lines or surfaces that are always the same distance apart and never meet

      Common misconception

      Axle holders can be placed at any angle.

      Clarify that axles need to be parallel to ensure proper wheel function.

      Teacher tip

      Lots of opportunities to explore a range of vehicles and use of construction kits to support using axles, wheels and axle holders.

      Equipment

      Pegs, cardboard triangles, straws, sticky tape, glue stick, masking tape, stapler, PVA glue, pencil, ruler, card, hole punch, scissrs, sticky tack, wooden dowel, worksheet, different wheels.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these are good ways to join card?

      Correct answer: sticky tape
      Correct answer: masking tape
      ruler
      pencil
      Correct answer: glue stick

      Q2.
      You __________ card so you know where to cut.

      Correct answer: mark out
      decorate
      glue
      tear

      Q3.
      Which of these are properties of card?

      Correct answer: can be decorated
      price
      Correct answer: easy to cut
      size

      Q4.
      A __________ describes what a product has to do.

      diagram
      Correct answer: design specification
      research plan

      4 Questions

      Q1.
      What does parallel mean?

      lines that cross each other
      lines that curve around
      Correct answer: lines that are always the same distance apart and never meet

      Q2.
      If you reinforce something, what do you do?

      rebuild it
      make it weaker
      Correct answer: make it stronger

      Q3.
      How do wheels help the vehicle to move?

      Correct answer: the wheels roll
      the wheels slide
      the wheels stop

      Q4.
      Which two of these could you use for an axle on a cardboard vehicle?

      Correct answer: thick straws
      pipe cleaner
      Correct answer: wooden dowel
      string

      To help you plan your 2 design and technology lesson on: Adding wheels to a vehicle, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...