Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can test and evaluate my vehicle.

      Key learning points

      1. The success of a project can be measured against the design criteria.
      2. A good vehicle travels in a straight line.
      3. A good vehicle travels a long distance.
      4. I can test and evaluate my vehicle against my design specification.

      Keywords

      • Vehicle - a machine with wheels used for transporting people or goods

      • Testing - trying something to see if it works and to make changes or improvement to it

      • Success criteria - a list which helps to see if the object does what it is expected to do

      • Evaluate - checking how good something is and how to make it better

      • Feedback - comments or suggestions on how to improve a product

      Common misconception

      Completed vehicles are finished and therefore will not need any changes or alterations neeeded to them.

      Testing and feedback is a good way to spot any problems with the vehicles and therefore time to correct, adapt and alter specific parts of the finished product and demonstrates that products always need reviewing and adapting to make them work.

      Teacher tip

      Links can be made to PSHE to support giving feedback and testing, working together and kindness. Time can be given to make any changes needed based on testing and feedback.

      Equipment

      Completed design specifications, choices, designs and finished vehicle, ramp, success criteria tick sheet on worksheet, evaluation task on the worksheet.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these are a vehicle?

      Correct answer: bus
      Correct answer: train
      house
      children
      Correct answer: car

      Q2.
      Which parts do you find on a chassis?

      Correct answer: wheels
      windows
      Correct answer: axles
      doors
      Correct answer: axle holders

      Q3.
      What might you find on the body of a vehicle?

      wheels
      axles
      Correct answer: doors
      Correct answer: windows

      Q4.
      A design specification describes what a product has to do.

      Correct answer: True
      False

      4 Questions

      Q1.
      Match the words to their meaning.

      Correct Answer:vehicle,a machine with wheels used for transporting people or goods

      a machine with wheels used for transporting people or goods

      Correct Answer:testing,trying something to see if it works and to make changes or improvement

      trying something to see if it works and to make changes or improvement

      Correct Answer:success criteria,a list which helps to see if the object does what it is expected to do

      a list which helps to see if the object does what it is expected to do

      Correct Answer:evaluate,checking how good something is and how to make it better

      checking how good something is and how to make it better

      Correct Answer:feedback,comments or suggestions on how to improve a product

      comments or suggestions on how to improve a product

      Q2.
      Testing is a way of checking if something works.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      During the making process, when should you test whether a vehicle works?

      at the start
      at the end
      Correct answer: throughout

      Q4.
      Evaluations and feedback do not help us with future design and make tasks.

      True
      Correct answer: False

      To help you plan your 2 design and technology lesson on: Test a vehicle, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...