Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can define the needs of the user within a design specification.

      Key learning points

      1. Accessible textiles use empathic design to meet the needs of all users.
      2. Design specifications ensure products are inclusive and address user needs.

      Keywords

      • Accessible - easy to use

      • Empathy - understanding others' feelings and experiences when designing

      • Utility - useful and functional

      • Specifications - a list of things a product must have or do

      • User - who you are designing the product for

      Common misconception

      Textile products are only designed for fashion.

      Textile products can also serve functional and practical purposes, such as accessibility and user needs.

      Teacher tip

      Encourage students to think beyond fashion by exploring real-world examples of accessible textiles, such as adaptive clothing or sensory-friendly fabrics, to help them understand the importance of empathic design.

      Equipment

      Worksheet, pens/pencils, examples of accessible textile products (see additional materials document) as well as examples of products that could be made more accessible to aid discussion.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How are textiles made?

      Correct answer: by weaving threads
      by knotting threads
      by twisting threads
      by dyeing threads

      Q2.
      Which of these is a product?

      an idea or concept
      a diagram or drawing
      Correct answer: something made to be used
      an environmental impact

      Q3.
      A product is designed to meet the needs of the .

      Correct Answer: user, users

      Q4.
      Which of these is NOT part of the design process?

      writing design specifications
      Correct answer: buying the product
      drawing a diagram
      making prototypes

      Q5.
      What are design specifications?

      an initial idea
      a detailed drawing
      Correct answer: a list of things a product should have or do
      a product prototype

      Q6.
      What does the word 'access' mean?

      to buy something
      to own something
      to leave something
      Correct answer: to be able to use or enter something

      4 Questions

      Q1.
      The meaning of the word 'empathy' is said to be like putting yourself in someone else's ...

      clothes
      Correct answer: shoes
      school
      house

      Q2.
      What does the word 'accessible' mean?

      having a function
      fashionable
      Correct answer: easy to use
      recycled

      Q3.
      Which of these is a synonym of the word 'utility'?

      Correct answer: useful
      worthless
      fashionable
      adapted

      Q4.
      Match these parts of a design specification.

      Correct Answer:function,what a product is designed to do

      what a product is designed to do

      Correct Answer:user,who will use the product

      who will use the product

      Correct Answer:performance,how the product will work

      how the product will work

      Correct Answer:appearance,what a product will look like

      what a product will look like


      To help you plan your 5 design and technology lesson on: Accessible textile products, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...