Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sustainability and packaging design

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare a range of packaging designs.

      Key learning points

      1. Critiquing a range of existing products provides valuable insights for future designs.
      2. Personal taste in design is shaped by expressing likes and dislikes of existing products.
      3. Ways to make packaging as sustainable as possible: reduce, reuse, and recycle.

      Keywords

      • Packaging - used to wrap, cover or protect a product

      • Materials - what things are made from

      • Critique - to discuss strengths and weaknesses

      • Sustainable - using what we need while protecting the environment, so there’s enough for the future

      • Environment - the living world around us

      Common misconception

      Critiquing is negative and criticising.

      Critiquing involves looking at the positive and negative aspects of a product.

      Teacher tip

      Have lots of examples of packaging in different materials, shapes, sizes and styles for pupils to explore. Collect clean examples from recycling bins and around the school and home. Avoid using empty/open tins or cans (metal packaging) as these could be sharp.

      Equipment

      A range of packaging of different styles and materials including paper/card, plastic, metal and glass (see teacher tip).

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the names of the 2D shapes to their descriptions.

      Correct Answer:circle,one curved side

      one curved side

      Correct Answer:square,four equal sides

      four equal sides

      Correct Answer:rectangle,two long and two short sides

      two long and two short sides

      Correct Answer:triangle,three sides

      three sides

      Correct Answer:pentagon,five sides

      five sides

      Q2.
      Which of the following 3D shapes is a cuboid?

      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q3.
      What does the symbol shown mean?

      An image in a quiz
      reward
      Correct answer: recycle
      remake
      rewind

      Q4.
      Which of the following is a product?

      sleep
      happiness
      Correct answer: toys
      air
      time

      Q5.
      Which of the following does not help the environment?

      looking after wildlife
      saving water
      recycling
      Correct answer: cutting down forests

      Q6.
      Which of the following describes the meaning of the word 'compare'.

      finishing something
      Correct answer: looking for similarities and differences
      matching words
      choosing a colour

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following is not one of the main purposes of packaging?

      to protect
      to cover
      Correct answer: to build
      to advertise

      Q2.
      Match the following products to the most likely packaging material.

      Correct Answer:jam,glass jar

      glass jar

      Correct Answer:shoes,cardboard box

      cardboard box

      Correct Answer:baked beans,metal tin

      metal tin

      Correct Answer:water,plastic bottle

      plastic bottle

      Correct Answer:biscuits,plastic wrapper

      plastic wrapper

      Q3.
      What does the word 'sustainable' mean?

      using something that will run out and causes harm
      using something that is cheap and easy to make
      using something that is expensive and difficult to make
      Correct answer: using something that won't run out and doesn't cause harm

      Q4.
      Which of the following type of packaging is the least sustainable?

      glass
      Correct answer: plastic
      metal
      cardboard

      To help you plan your 3 design and technology lesson on: Sustainability and packaging design, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...