Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify safety measures in electrical circuits and install components safely.

      Key learning points

      1. An electrical insulator stops electricity passing through it.
      2. An electrical conductor allows electricity to pass through it.
      3. Safety measures are essential when working with electricity.
      4. All electrical components need to be placed into the data logger case safely and securely.

      Keywords

      • Safety measures - actions taken to prevent accidents when working with electricity

      • Electrical insulator - something that stops electricity passing through it

      • Electrical conductor - something that allows electricity to pass through it

      Common misconception

      Circuits in the classroom are always safe to use.

      Electricity is dangerous and needs to be carefully worked with. It can't always be seen and hazards need to be identified.

      Teacher tip

      Have multiple rolls of electrical tape for children to use once connections are secure.

      Equipment

      circuit components, AAA zinc-carbon cells, battery packs, micro:bits, data logger cases

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What environmental considerations are in the data logger design specification?

      Correct answer: how to reduce, reuse and recycle materials
      what it will be made of
      how it will log data

      Q2.
      Which will be the main material used to make the data logger case?

      glass
      plastic
      Correct answer: cardboard
      wood

      Q3.
      Why do we turn a recycled box inside out when making a prototype?

      makes it easier to increase the size
      Correct answer: makes it easier to decorate later
      makes it easier to strengthen

      Q4.
      When the data logger case has been fully finished, what needs to be added last?

      a recycled box
      decorative items
      cardboard sections
      Correct answer: electrical components

      Q5.
      What is the cable linking a micro:bit to a computer called?

      Correct Answer: data cable, USB lead, USB cable

      Q6.
      Why do we need to be careful when creating simple electrical circuits in classrooms?

      because circuits can get very loud
      Correct answer: because they can cause sparks or burns
      because they are too easy to make
      because they look really good

      4 Questions

      Q1.
      As a safety measure, which type of cell is best to use in school to make a simple circuit?

      rechargeable
      Correct answer: zinc-carbon
      alkaline

      Q2.
      Which part of this picture shows an electrical insulator?

      An image in a quiz
      a
      Correct answer: b
      c

      Q3.
      Why should the battery pack cover for a micro:bit stay in place?

      Correct answer: The electrical components will be unprotected
      The electrical components will not work
      The electrical components only work with the cover in place

      Q4.
      Electrical tape is usually made from ...

      fabric such as cotton.
      wood such as MDF.
      Correct answer: plastic such as PVC

      To help you plan your 4 design and technology lesson on: Connecting components safely, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...