Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make a data logger case to securely hold a micro:bit and electrical components.

      Key learning points

      1. Cases need to hold the components together safely and securely.
      2. Cases need to be finished carefully.
      3. Cases need access to the inputs and outputs of the circuit.

      Keywords

      • Case - a covering of a product

      • Components - different parts of a product

      Common misconception

      Cases are just boxes for a data logger to fit into.

      Cases need to display the micro:bit, some of the components and fit the battery packs

      Teacher tip

      Have some examples of disassembled electrical items with cases to be displayed. Cases for micro:bits or alternative microcontrollers would be particularly effective.

      Equipment

      Range of recycled materials, recycled boxes of different sizes (but not too large), cardboard, micro:bit circuits and components

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a case for a data logger?

      the coding of a product
      Correct answer: the covering of a product
      the circuit of a product

      Q2.
      What does a data logger do?

      Collects information and stores it on paper
      Collects information and stores it on a laptop
      Correct answer: Collects information and stores it on a microcontroller

      Q3.
      Before folding card, what shaping technique could help create a neat fold?

      cutting
      Correct answer: scoring
      curling

      Q4.
      What is a design specification?

      Correct answer: a list of requirements for the product
      a list of costs of the finished product
      a list of colours to use in a design

      Q5.
      Which of these can help safely make a hole in card?

      hacksaw
      Correct answer: sticky tape
      staple
      sticky tack

      Q6.
      Which of these is an output component on a micro:bit?

      push button
      Correct answer: LED display
      microphone
      Correct answer: speaker

      4 Questions

      Q1.
      What is the function in the data logger design specification?

      how to reduce, reuse and recycle materials
      what it will be made of
      Correct answer: how it will log data

      Q2.
      Turning a recycled box inside out allows us to:

      increase the size of the case
      make the case stronger
      Correct answer: decorate the case later

      Q3.
      Which will be the main material used to make the data logger case?

      Correct answer: cardboard
      aluminium
      cling film

      Q4.
      The case will not be glued together yet because …

      Correct answer: the electrical components still need to be added.
      decoration still needs to be added.
      the micro:bit hasn’t been measured yet.

      To help you plan your 4 design and technology lesson on: Data logger cases, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...