Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Data logger tests and understanding the data

      Lesson details

      Learning outcome

      I can test my data logger and understand the results.

      Key learning points

      1. Data logger prototypes need to be tested and improved before being used in a traffic survey.
      2. Traffic survey data can produce patterns.
      3. Understanding environmental impact of the data can lead to design solutions.

      Keywords

      • Environmental impact - the effect something has on the surroundings that an animal or plant lives in

      • Traffic survey - collecting data about traffic patterns in a specific area

      Common misconception

      Traffic surveys are only about collecting data.

      Data collected from the data loggers can be used to understand what is happening in an environment and make suggestions for improvements.

      Teacher tip

      Data collection could be done in small groups or as a class. Choosing certain times of the day, that pupils would like to find out more about, would add purpose. There are many cross curricular links to maths and georgaphy that could be explored through this unit.

      Equipment

      Data logger cases with micro:bits and battery packs.

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Risk assessment required - outdoor learning

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is NOT an electrical conductor?

      An image in a quiz
      a
      Correct answer: b
      c

      Q2.
      Which of these is electrical tape?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q3.
      How can the micro:bit show the data it collects?

      printing it on paper
      sending a text message
      Correct answer: displaying it using LEDs
      playing a sound

      Q4.
      How does the micro:bit store the data it collects?

      it sends it to a website
      it shows it on a screen
      Correct answer: it saves it in its memory
      it writes it on paper

      Q5.
      What do you need to connect the micro:bit to a computer?

      Correct answer: a USB cable
      a Bluetooth speaker
      a keyboard
      a special application

      Q6.
      During a traffic survey, what data are you likely to record?

      Correct answer: number of cars and bikes passing by
      temperature and length of the road
      number of dogs being walked

      4 Questions

      Q1.
      Environmental impact means:

      the effect something has on the traffic
      the effect something has on the data logger
      Correct answer: the effect something has on the surroundings

      Q2.
      Which is NOT a reason for testing a data logger before using it?

      in case the program doesn't work
      in case the batteries don't work
      Correct answer: in case the micro:bit is the wrong colour
      in case the circuit isn't connected properly

      Q3.
      Which type of traffic was the least common in this traffic survey?

      An image in a quiz
      Bicycle
      Car
      Correct answer: Bus
      Truck

      Q4.
      After testing, how could the data logger design be changed to measure other traffic types?

      Correct answer: download a new program using new inputs
      adding zinc-carbon cells to a battery pack
      changing the data logger case into a bus design

      To help you plan your 4 design and technology lesson on: Data logger tests and understanding the data, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...