Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can interact with the Tinkercad circuits workspace to create simple programs.

      Key learning points

      1. Micro:bits are microcontrollers which can be programmed.
      2. Tinkercad circuits can be used to create programs for micro:bits.
      3. Tinkercad circuits can be used to simulate programs for micro:bits.
      4. Coding blocks can be used to create and simulate programs.

      Keywords

      • LED - Light Emitting Diode

      • Tinkercad - an online computer aided design application

      • Workspace - area where objects are created and changed

      • Code editor - area where coding blocks are created and changed

      • Coding bocks - language used to write instructions to a computer

      Common misconception

      To test simple circuits, you need to create a physical representation of the circuits.

      Like many CAD applications, Tinkercad can simulate circuit operation within the circuit workspace.

      Teacher tip

      Using our additional materials teachers can set up the Tinkercad classroom in advance.

      Equipment

      Laptops or chromebooks, Tinkercad classroom set up online.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why do we do traffic surveys?

      to see how fast cars can go
      Correct answer: to collect information about traffic flow
      to count the number of pedestrians
      to find out how many people like driving

      Q2.
      What does a data logger do?

      Correct answer: Collects information electronically
      Writes down information
      Logs information on paper

      Q3.
      What is a micro:bit?

      A large robot
      A video game
      Correct answer: A small computer

      Q4.
      What is one feature of a micro:bit?

      It can play movies.
      Correct answer: It has buttons you can press.
      It can cook food.
      It is only used for texting.

      Q5.
      Why do we annotate designs?

      to hide the details of the design
      to make the design difficult to understand
      Correct answer: to provide more information
      to make the design look better

      Q6.
      Match the key word to the definition:

      Correct Answer:tally,a method to collect information

      a method to collect information

      Correct Answer:data logger,an electronic device that can collect information

      an electronic device that can collect information

      Correct Answer:annotations,notes added to diagrams

      notes added to diagrams

      Correct Answer:data,information such as numbers

      information such as numbers

      4 Questions

      Q1.
      What is Tinkercad?

      Correct answer: an online computer aided design application
      a type of computer used for drawing
      a tool to write stories

      Q2.
      To use a micro:bit in Tinkercad we need to create a new:

      3D design
      Correct answer: Circuit
      Codeblock

      Q3.
      What does LED stand for?

      Light Emitting Display
      Light Emitting Device
      Correct answer: Light Emitting Diode

      Q4.
      Which coding block allows you to make your own designs light up?

      show icon
      Correct answer: show led
      show number
      Q4 image 1 Tinkercad/Autodesk screen shots reprinted courtesy of Autodesk, Inc. Q4 image 2 Tinkercad/Autodesk screen shots reprinted courtesy of Autodesk, Inc. Q4 image 3 Tinkercad/Autodesk screen shots reprinted courtesy of Autodesk, Inc.

      To help you plan your 4 design and technology lesson on: Microcontrollers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...