Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using Micro:bit inputs and outputs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and use inputs and outputs on a Micro:bit.

      Key learning points

      1. A Micro:bit has inputs such as buttons, a compass, sensors and a microphone.
      2. A Micro:bit has outputs such as an LED display and a speaker.
      3. Designers make choices over which inputs and outputs to use.

      Keywords

      • Input - something that goes into a system

      • Output - something that comes out of a system

      • Program - a sequence of instructions that can be used to control electrical components

      • Coding blocks - language used to write instructions to a computer

      • Components - different parts of a product

      Common misconception

      Micro:bits are not computers.

      Micro:bits are small computers that have many different functions.

      Teacher tip

      Having a class set of micro:bits available for pupils to handle will help with the explanations of input and outputs.

      Equipment

      Laptops/chrome books with access to tinkercad website.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a computer aided design application?

      Micro:bit
      Component
      Correct answer: Tinkercad
      Coding blocks

      Q2.
      What does this coding block control on a micro:bit?

      An image in a quiz
      Push buttons A and B
      Touch button
      Correct answer: Light Emitting Diodes

      Q3.
      Coding a micro:bit takes place in which area of Tinkercad?

      Correct Answer: Circuits, circuits

      Q4.
      Match the Tinkercad keywords to the definitions:

      Correct Answer:workspace,area where objects are created and changed

      area where objects are created and changed

      Correct Answer:code editor,area where codes are created and changed

      area where codes are created and changed

      Correct Answer:coding block,language used to write instructions to a computer

      language used to write instructions to a computer

      Q5.
      How many LED lights are on the micro:bit display?

      24
      Correct answer: 25
      26

      Q6.
      Micro:bits are micro...

      conductors
      connections
      Correct answer: controllers
      contacts
      Q2 Tinkercad/Autodesk screen shots reprinted courtesy of Autodesk, Inc.

      4 Questions

      Q1.
      What is an input?

      Correct answer: Something that goes into a system
      Something that is in the system
      Something that comes out of a system

      Q2.
      Which of these is not an input component on a micro:bit?

      An image in a quiz
      compass
      Correct answer: speaker
      microphone

      Q3.
      What is an output?

      Something that goes into a system
      Something that is in the system
      Correct answer: Something that comes out of a system

      Q4.
      Which of these is an output component in a micro:bit?

      An image in a quiz
      push button
      Correct answer: LED display
      touch button
      Q2 © Micro:bit Educational Foundation - microbit.org Q4 © Micro:bit Educational Foundation - microbit.org

      To help you plan your 4 design and technology lesson on: Using Micro:bit inputs and outputs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...