Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how decisions for the distribution stage can reduce the environmental impact of a product.

      Key learning points

      1. Decisions for the distribution stage have the potential to reduce environmental impact.
      2. Material options for packaging are evolving to be more sustainable.

      Keywords

      • Distribution - process of getting a product from the manufacturer to the stakeholders

      • Circular economy - products and materials are kept in circulation and do not become waste

      • Carbon emissions - volume of carbon produced contributing to global warming

      Common misconception

      The only way to reduce environmental impact at the distribution stage is through using electric vehicles.

      There are many ways such as designing flat pack, stackable and lightweight products, packaging materials options and choosing where to locate manufacture.

      Teacher tip

      Choose a cardboard box and find a product it can fit e.g. a classroom chair. Predict how many disassembled chairs would fit in the same box. Use this to discuss how assembly affects transport volume and the sustainability impact of flatpack design.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the methods to reduce the environmental impact at the manufacture and materials processing stage of the circular economy.

      Correct answer: eliminating use of toxic chemicals
      Correct answer: using renewable sources of energy
      using crude oil
      using non renewable sources of energy

      Q2.
      What is the living income?

      the amount of money needed for a household to have a high standard of living
      Correct answer: the amount of money needed for a household to have a decent standard of living
      the amount of money needed for a household to have a poor standard of living

      Q3.
      The United Nations Declaration of Human Rights states that everyone has the right to work, to be paid for that work, and to an adequate ...

      roof over their head.
      Correct answer: standard of living.
      education.

      Q4.
      Clothing production accounts for around __________ of global carbon emissions.

      5%
      8%
      Correct answer: 10%
      12%

      Q5.
      What percentage of the cotton industry uses organic practices?

      Correct answer: 1%
      11%
      21%
      51%

      Q6.
      Match the term to the definition.

      Correct Answer:Fairtrade premium,investment to help build stronger, healthier communities

      investment to help build stronger, healthier communities

      Correct Answer:Fairtrade price,minimum price that must be paid to producers for their goods

      minimum price that must be paid to producers for their goods

      Correct Answer:living income,the money needed for a household to have a decent standard of living

      the money needed for a household to have a decent standard of living

      4 Questions

      Q1.
      LCA assesses the environmental impact at __________ of the product’s life cycle with the aim to reduce impact.

      Correct answer: every single stage
      the distribution stage
      the product in use stage
      the design stage

      Q2.
      Match the green fuel to its source.

      Correct Answer:bioethanol,corn, sugarcane, or plant waste

      corn, sugarcane, or plant waste

      Correct Answer:biodiesel,vegetable oils or animal fats

      vegetable oils or animal fats

      Correct Answer:biogas,food waste, sewage, manure

      food waste, sewage, manure

      Correct Answer:hydrogen fuel,water via electrolysis

      water via electrolysis

      Correct Answer:algae fuel,fast-growing algae

      fast-growing algae

      Q3.
      Why is wool a good eco-friendly alternative packaging material?

      Correct answer: It is biodegradable.
      Correct answer: It is lightweight.
      It is sourced from fossil fuel.
      Correct answer: It is an insulator.
      It is sourced from plants.

      Q4.
      Why are many companies choosing to use eco-friendly materials for packaging and distribution?

      Correct answer: reduces environmental impact
      reduces costs
      Correct answer: improves brand image
      speeds up distribution

      To help you plan your 9 design and technology lesson on: Distribution, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...