Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Linear versus circular economy

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify linear and circular economies using product examples.

      Key learning points

      1. A linear economy represents 'cradle to grave' product life cycle.
      2. Circular economy represents 'cradle to cradle' product life cycle.

      Keywords

      • Linear economy - products are often used briefly, become obsolete, and become waste

      • Circular economy - products and materials are kept in circulation and do not become waste

      • Obsolete - a product that is no longer used or useful

      Common misconception

      Circular economy only means recycling.

      The circular economy can be defined as products and materials being kept in circulation and not becoming waste. Design decisions within circular economy can be generated through consideration of 6 Rs: recycle, reuse, rethink, refuse, repair, reduce.

      Teacher tip

      Keep hold of any products that excessively use packaging, such as Easter eggs. Have a look around the school/ home for products that 'grow' with the user as examples of sustainable products, such as adjustable chairs/ products.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      ___________ converts waste into reusable materials.

      Correct answer: Recycling
      Reusing
      Refusing
      Reducing
      Rethinking

      Q2.
      A product’s life cycle when following a linear economy can be defined as ...

      Correct answer: cradle to grave.
      cradle to cradle.
      grave to cradle.
      linear to circular.

      Q3.
      A product’s life cycle when following a circular economy can be defined as ...

      cradle to grave.
      Correct answer: cradle to cradle.
      grave to cradle.
      linear to circular.

      Q4.
      What is the common meaning for this symbol?

      An image in a quiz
      Reuse
      Correct answer: Recycle
      Refuse
      Rethink

      Q5.
      The vast majority of waste in the UK is incinerated or ends up in ...

      An image in a quiz
      Correct Answer: landfill, land fill

      Q6.
      The 6Rs are refuse, repair, refuse, recycle ...

      Correct answer: reduce
      Correct answer: rethink
      redesign
      remake
      Q4 (c) Recycle by BnB Studio from https://thenounproject.com/icon/recycle-7836473/ (CC BY 3.0)

      4 Questions

      Q1.
      Which are examples of products that follow a linear economy?

      Correct answer: single-use coffee cup
      bags for life
      Correct answer: fast fashion
      reusable nappies

      Q2.
      Which are examples of products that follow a circular economy.

      Correct answer: clothing made from recycled polymer bottles
      Correct answer: re-rechargeable batteries
      disposable nappy
      single use straws

      Q3.
      Match the term to the design decision.

      Correct Answer:Reuse,designing parts that could be reused or products that grow

      designing parts that could be reused or products that grow

      Correct Answer:Repair,designing accessible compartments for batteries

      designing accessible compartments for batteries

      Correct Answer:Refuse,designing products that will stand the test of time

      designing products that will stand the test of time

      Correct Answer:Recycle,designing parts to be easily dismantled

      designing parts to be easily dismantled

      Correct Answer:Reduce,designing products with less packaging

      designing products with less packaging

      Correct Answer:Rethink,designing using environmentally friendly plastics such as biopol

      designing using environmentally friendly plastics such as biopol

      Q4.
      The circular economy can be defined as an system where products and materials are kept in circulation and do not become waste.

      Correct Answer: economic

      To help you plan your 9 design and technology lesson on: Linear versus circular economy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...