Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use empathy to design inclusive products.

      Key learning points

      1. Empathy means understanding and feeling what users experience, allowing designers to create more accessible products.
      2. Simulating impairments helps designers create inclusive solutions by experiencing these difficulties firsthand.
      3. Task analysis involves breaking down actions into steps to identify obstacles, which helps designers simplify processes.
      4. Adaptive products can be adjusted or customised to meet the individual needs of users.
      5. Assistive products are tools designed to help perform tasks they may find difficult.

      Keywords

      • Empathy - the ability to understand and share the feelings, thoughts, or experiences of another person

      • Inclusive design - designing products that as many people as possible can use

      • Task analysis - breaking down a task into individual steps

      Common misconception

      Designers can create successful products based on their preferences and abilities.

      To have empathy for someone helps designers create better products because they understand users' needs, challenges, and feelings, leading to more useful and user-friendly designs.

      Teacher tip

      For task B, give pupils examples of game controllers and allow them to simulate mobility impairment while creating their design.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are anthropometrics?

      Correct answer: the measurements of people
      the measurements of products
      the measurements of materials
      the measurements of buildings

      Q2.
      There are three important percentiles in anthropometric data: 5th, 50th and ...

      80th
      85th
      90th
      Correct answer: 95th

      Q3.
      Complete the definition of ergonomics: the interaction between people and the they use.

      Correct Answer: products, product

      Q4.
      What are existing products?

      products designed only for future use or testing
      products that are still being developed and not yet available
      products that are ideas or concepts, but not yet made
      Correct answer: products which have already been created, sold, and used by people

      Q5.
      Why is it important to consider different user needs when designing a product?

      to make the product look more stylish
      to reduce the cost of production
      to prevent people from copying the design
      Correct answer: to ensure as many people as possible can use the product

      Q6.
      Why are pavement ramps designed for public spaces?

      to reduce traffic congestion
      to help people avoid walking long distances
      to make pavements look more modern
      Correct answer: to make it easier for those who find stairs difficult

      6 Questions

      Q1.
      Empathy is the ability to understand and share the __________, thoughts, or experiences of another person.

      histories
      Correct answer: feelings
      ideas
      imaginations

      Q2.
      Which of the following best explains why empathy is essential in the design process?

      designers know what users want without research
      Correct answer: it helps designers understand users’ needs and challenges
      it makes products look good to designers
      it helps reduce costs and time

      Q3.
      How can designers empathise with users with disabilities?

      Correct answer: undertaking simulations of disabilities
      watching product reviews online
      guessing what users might need

      Q4.
      Which of the following is an accurate definition of task analysis?

      involves evaluating user satisfaction with a product after completing a task
      involves designing new user interfaces based on current aesthetic trends
      Correct answer: involves breaking down user actions into steps to identify obstacles

      Q5.
      Designing products that as many people as possible can use is known as what?

      Correct answer: inclusive design
      independent design
      interactive design
      intuitive design

      Q6.
      In what ways can designers achieve inclusive design?

      Correct answer: assistive products
      accommodative products
      Correct answer: adaptive products
      authoritative products

      To help you plan your 8 design and technology lesson on: Empathy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...