Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Ergonomic testing and design development

      Lesson details

      Learning outcome

      I can test the ergonomics of a model and use data to improve a design.

      Key learning points

      1. Prototypes are tested to identify and fix problems in a design.
      2. Products intended for a wide range of people must be tested by different users.
      3. Information gathered can be subjective as people will offer their own opinions based on their own beliefs and feelings.
      4. After user testing, feedback is used to iterate, ensuring the design improves based on testing results.

      Keywords

      • Testing - trying something out to see if it works well

      • Iteration - process of refining and improving a design

      • Feedback - comments on a design to help improve or refine it

      • Subjective - a view based on personal opinion

      Common misconception

      Iteration is only needed for poor designs.

      All designs can benefit from testing, feedback and iteration.

      Teacher tip

      Explain that iterating a design after feedback is similar to redrafting written work.

      Equipment

      A range of items to hold and test, tin opener, hole punch, cup, board pen.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put these stages of product development in order.

      1 - empathise
      2 - define
      3 - ideate
      4 - prototype
      5 - test

      Q2.
      What does UCD stand for?

      Correct Answer: user-centred design, user centred design

      Q3.
      Ideate is to generate many ….

      problems.
      Correct answer: ideas.
      final solutions.
      users.

      Q4.
      At what stage of product development do we usually create physical models?

      empathise
      define
      ideate
      Correct answer: prototype
      test

      Q5.
      What can be used when prototyping to save time, ensure consistency and improve quality?

      jigs
      Correct answer: templates
      physical models
      final products

      Q6.
      What prototyping technique can be used to add depth to a model?

      straight joins
      curved joins
      Correct answer: layering
      stacking

      4 Questions

      Q1.
      It is important to have a diverse range of testing, with different ages, genders and abilities.

      Correct Answer: users, people, user

      Q2.
      Match the keyword to the definition.

      Correct Answer:iteration,process of refining and improving a design

      process of refining and improving a design

      Correct Answer:testing,trying something out to see if it works well

      trying something out to see if it works well

      Correct Answer:feedback,comments on a design to help improve or refine it

      comments on a design to help improve or refine it

      Q3.
      What does analyse mean?

      examine something quickly
      Correct answer: examine something in detail
      examine something over a long period of time

      Q4.
      Products intended for a wide range of people must be tested by __________ users.

      Correct answer: different
      similar
      adult

      To help you plan your 8 design and technology lesson on: Ergonomic testing and design development, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...