Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Code and simulate Micro:bits in Tinkercad

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop a light sequence control system, and test and iterate it.

      Key learning points

      1. Micro:bits are small computers which are are programmed using codes and blocks.
      2. Light sequences and loops can be used to develop control systems further.
      3. Control systems can be simulated within Tinkercad and also in the physical world.

      Keywords

      • Program - sequence of instructions that can be used to control electrical components

      • Sensor - a device that can detect and monitor changes

      • Simulate - to imitate a product or process to test it

      Common misconception

      A light dependant resistor (LDR) only senses light levels.

      An LDR's resistance changes depending on the amount of light it is exposed to. As the light level increases, the resistance decreases. This change in resistance can create a voltage change, which can be used as a signal to control an output.

      Teacher tip

      Ensure that your micro:bit has been updated to allow easy download of code in Tinkercad.

      Equipment

      Computers with access to Tinkercad, micro:bits, download cables, battery packs, LEDs with crocodile cables.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which are input components?

      LED
      Correct answer: LDR
      Buzzer
      Correct answer: Switch
      Motor

      Q2.
      An LDR is a sensing component that changes it's resistance depending on what?

      Correct answer: light
      sound
      movement
      colour

      Q3.
      A micro:bit is an example of a microcontroller. Microcontrollers are small .

      Correct Answer: computers

      Q4.
      What is this output component?

      An image in a quiz
      Correct answer: LED
      Battery
      Temperature Sensor
      LDR
      UV sensor

      Q5.
      Explain why an LED needs a resistor in series with it?

      to increases the resistance
      Correct answer: to limit the current flowing to the LED
      to decrease the resistance
      to increase the current flowing to the LED

      Q6.
      Tinkercad uses __________ to code programs.

      text
      Correct answer: blocks
      images
      icons
      Q4 Autodesk screen shots reprinted courtesy of Autodesk, Inc.

      4 Questions

      Q1.
      Which sensors are built into the micro:bit?

      microphone
      Correct answer: accelerometer
      loudspeaker
      Correct answer: temperature
      button a

      Q2.
      Put the descriptions in the correct order for the program.

      An image in a quiz
      1 - button A is pressed
      2 - pin 0 is high which is on
      3 - pin 1 is low and off
      4 - wait for one second
      5 - pin 0 is low which is off
      6 - pin 1 is high which is on

      Q3.
      A loop in a computer program executes the same code a set amount of times.

      Correct Answer: repeat, repeat routine

      Q4.
      Why do we simulate programable systems before we download to a real world system?

      Correct answer: cost effective way to test
      expensive to test
      Correct answer: quick way to test
      slow way to test
      Q2 Autodesk screenshots reprinted courtesy of Autodesk, Inc

      To help you plan your 9 design and technology lesson on: Code and simulate Micro:bits in Tinkercad, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...