Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop and modify a system to meet the requirements of a design brief.

      Key learning points

      1. Design briefs can be refined using the 4Ws.
      2. Control systems can be developed and iterated.

      Keywords

      • Design brief - a statement that outlines the requirements of a product

      • Iterate - process of refining and improving a design

      • Justify - explain why something is done

      Common misconception

      Iterations are only needed when a system doesn't work.

      Systems are iterated to modify, fix, develop and improve.

      Teacher tip

      Consider a range of different design briefs your pupils may come up with. Prepare some micro:bit circuits on Tinkercad to demonstrate to the pupils.

      Equipment

      Computers with access to Tinkercad.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are built in features of a micro:bit.

      Correct answer: accelerometer
      Correct answer: speaker
      Correct answer: microphone
      motor
      buzzer

      Q2.
      What is a series circuit?

      Correct answer: components are connected with a single current flow path
      components are connected in separate branches with multiple current flow paths

      Q3.
      An LDR's resistance changes depending on the amount of it is exposed to.

      Correct Answer: light, Light, light level

      Q4.
      What command in code is used when you need the program to execute a sequence only when a certain condition is met?

      Correct answer: If
      Else
      Repeat
      True

      Q5.
      When downloading a program to a micro:bit what type of file is transferred?

      .doc
      .exe
      .pdf
      Correct answer: .hex

      Q6.
      What is a repeat loop in a program?

      Correct answer: an instruction to execute the same code a set number of times
      an instruction to execute the code once
      an instruction to execute the code until a button is pressed

      4 Questions

      Q1.
      When refining a design brief, we can use the 4Ws. Which are part of the 4Ws?

      Correct answer: Where
      Weather
      Correct answer: What
      Whole
      Correct answer: Who

      Q2.
      When making a design decision it is important to it.

      Correct Answer: justify, explain and justify, explain

      Q3.
      What do we call the process of refining and improving a design?

      Correct Answer: iteration, iterate, iterating

      Q4.
      Match the stages of this example program to the stages of the systems.

      Correct Answer:Input,LDR resistance changes depending on the light level

      LDR resistance changes depending on the light level

      Correct Answer:Process,Micro:bit processes resistance and activate the output LEDs if dark

      Micro:bit processes resistance and activate the output LEDs if dark

      Correct Answer:Output,LEDs emit light

      LEDs emit light


      To help you plan your 9 design and technology lesson on: Develop and modify code, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...