Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sustainable fabrics for wearable technology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can select and justify material choices and fabrication techniques for a wearable technology product.

      Key learning points

      1. Fabrics can be categorised as natural or synthetic. They can be new or recycled.
      2. Fabrics can be categorised by the process by which they are created: woven, non-woven and knitted.
      3. Fabrics can be fabricated by stitching, adhesives or mechanical fixings.
      4. Fabrics different materials and fabrication techniques can help to make informed and justified design decisions.

      Keywords

      • Fabricate - to join materials together

      • Bonding - joining things securely by means of adhesive, heat, or pressure

      • Synthetic - manufactured, not naturally occuring

      • Natural - everything in the world not made by humans

      Common misconception

      Fabrics are always joined by stitching.

      Fabrics can be joined using stitching, adhesives and mechanical fixings.

      Teacher tip

      Exploring the different materials and fabrication methods is a great opportunity for pupils to test joining fabric offcuts and then analyse the process and materials.

      Equipment

      A range of sample fabrics, adhesives and fastening examples to include velcro, press studs and buttons. Sewing equipment both by hand and with machine.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are some physical properties of materials?

      Correct answer: density
      compressive strength
      Correct answer: electrical conductivity
      elasticity

      Q2.
      Strength is a mechanical property, strength is resisting pulling forces.

      Correct Answer: tensile, tension

      Q3.
      What is fabrication?

      removing materials
      Correct answer: joining materials
      changing the shape but not the state of the materials
      changing the shape and the state of a materials

      Q4.
      Materials can be from natural or sources.

      Correct Answer: synthetic, manufactured

      Q5.
      Match the keyword to the definition:

      Correct Answer:design brief,a statement about what you are going to design and manufacture

      a statement about what you are going to design and manufacture

      Correct Answer:justify,the explanation for why something is done, or believed to be right

      the explanation for why something is done, or believed to be right

      Correct Answer:iterate,process of refining and improving a design

      process of refining and improving a design

      Correct Answer:manufcature,the process of making products from raw materials

      the process of making products from raw materials

      Q6.
      What does sustainable mean?

      using a variety of resources
      Correct answer: using resources wisely so that they do not run out
      only using recycled materials
      only using natural materials

      5 Questions

      Q1.
      Identify the natural textiles.

      Correct answer: cotton
      polyester
      Correct answer: wool
      elastane

      Q2.
      Identify the examples of textiles manufactured methods.

      Correct answer: woven
      stitched
      Correct answer: non-woven
      knotted
      Correct answer: knitted

      Q3.
      What is this stitch called?

      An image in a quiz
      jogging stitch
      walking stitch
      swimming stitch
      Correct answer: running stitch

      Q4.
      Which are examples of mechanical fixings used in textile products?

      screw
      Correct answer: press stud
      Correct answer: button
      rivet
      Correct answer: zip

      Q5.
      Why would you test different textile materials and fabricating methods?

      Correct answer: to gather primary information
      to read information
      Correct answer: to justify design decisions
      to measure the size

      To help you plan your 9 design and technology lesson on: Sustainable fabrics for wearable technology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...