Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Energy generation and storage

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the impact of energy generation on the manufacture of products.

      Key learning points

      1. Fossil fuels are a non renewable source of energy.
      2. Renewable sources of energy harness naturally occurring phenomenon, such as wind.
      3. Energy can be stored for later use in batteries.
      4. WEEE is about safely disposing of batteries.

      Keywords

      • Fossil fuels - coal, oil, and natural gas, formed from the remains of ancient plants and animals over millions of years

      • Non-renewable energy sources - cannot be replaced when they are used up

      • Renewable energy sources - never run out and can be replenished naturally

      • Carbon emissions - volume of carbon produced contributing to global warming

      Common misconception

      Renewable sources of energy do not have any negative impacts.

      Renewable sources of energy have high initial set up costs, are often weather dependent and require effective storage of energy.

      Teacher tip

      Have a search around to see which products you have that use non-renewable sources of energy. For example, wind up radios/torches, solar powered lights, calculators etc. These would be fabulous starting points for discusssion.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which renewable energy source uses flowing water to generate electricity?

      solar
      wind
      Correct answer: hydroelectric
      biomass

      Q2.
      Identify the fossil fuels.

      Correct answer: coal
      solar
      wind
      Correct answer: oil
      Correct answer: gas

      Q3.
      Match the product to renewable or non-renewable source of energy.

      Correct Answer:wind-up radio,renewable

      renewable

      Correct Answer:gas-powered central heating,non-renewable

      non-renewable

      Q4.
      Carbon emissions can be generated by:

      Correct answer: using a petrol car
      Correct answer: flying an airplane
      winding up a radio
      using solar panels
      Correct answer: burning a gas fire

      Q5.
      What is a disadvantage of using non-renewable energy sources?

      They are abundant in supply.
      They cause little to no pollution.
      Correct answer: They contribute to greenhouse gas emissions.
      They are easy to transport.

      Q6.
      What is the one main purpose of a battery in a product?

      to generate heat
      to make noise
      to store water
      Correct answer: to store energy

      6 Questions

      Q1.
      Identify the non-renewable sources of energy.

      Correct answer: coal
      hydroelectric
      Correct answer: oil
      Correct answer: gas
      solar

      Q2.
      The stored energy in a wind-up toy is known as:

      chemical store
      gravitational potential energy store
      Correct answer: elastic potential energy store

      Q3.
      According to the WEEE directive, where can batteries be disposed?

      Correct answer: in a specified collection point
      Correct answer: returned to a manufacturer to dispose
      in a refuse bin outside a shop
      Correct answer: at a council recycling facility

      Q4.
      Match the impact of using renewable energy sources in manufacturing to negative or positive.

      Correct Answer:high set up costs,negative (money)

      negative (money)

      Correct Answer:low carbon emissions,environmental positive

      environmental positive

      Correct Answer:often weather dependent,environmental negative

      environmental negative

      Correct Answer:government grants,positive (money)

      positive (money)

      Correct Answer:brand reputation,positive image

      positive image

      Q5.
      Carbon emissions relates to the volume of carbon produced, which causes .

      Correct Answer: global warming, climate change

      Q6.
      Batteries are en example of:

      Correct answer: chemical store
      kinetic energy
      Correct answer: stored energy
      sound energy
      nuclear energy

      To help you plan your 11 design and technology lesson on: Energy generation and storage, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...