New
New
Lesson 18 of 18
  • Year 10

Digital Media Presentation: saving space

I can use digital media to present my design portfolio.

Lesson 18 of 18
New
New
  • Year 10

Digital Media Presentation: saving space

I can use digital media to present my design portfolio.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. A design portfolio is a collection of a designer's work.
  2. A design portfolio shows the journey including all of the ideas that were not taken through or were not successful.
  3. A design portfolio should reflect the iterative way in which the designer has worked.
  4. Digital media can be used to present a design portfolio.
  5. The iterative design process is a cycle of creating, testing, and improving a design until it meets the user’s needs.

Keywords

  • Design portfolio - a collection of designer's work

  • Iterative design process - a cycle of creating, testing, and improving a design until it meets the user’s needs

  • Digital media - any content created, stored, or shared using digital technology

Common misconception

A design portfolio should only include your best work and your best ideas.

A design portfolio should show the journey of the designer including all of the ideas that were not taken through or were not successful.


To help you plan your year 10 design and technology lesson on: Digital Media Presentation: saving space, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Have examples of past pupil portfolios to reflect upon and evaluate.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is it called when you judge something against the chosen criteria?

Correct Answer: evaluate, evaluation

Q2.
Gathering feedback from the user and the target market is called ...

Correct answer: market testing
prototype assembly
mass production

Q3.
Why does a designer need to go back to their user when completing market testing?

to avoid doing any further design work
Correct answer: to check if they have met their original wants and needs
to make the portfolio look longer

Q4.
The market is the specific group of people a product is designed and sold for.

Correct Answer: target

Q5.
What is a focus group?

a group of examiners who mark the design portfolio
a random selection of people with no link to the product
a team of professional designers who create the final product
Correct answer: a small group of your users/customers who give feedback on ideas or prototypes

Q6.
Why does a designer need to evaluate the feedback they collect?

Correct answer: so they can make informed decisions about future design improvements
so they can ignore the user’s opinions and stick to their first idea
so they can make the portfolio longer without improving the design

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which statements about a design portfolio are correct?

It does not show the designer’s process.
Correct answer: It shows how design ideas develop from start to finish.
It is only a single final drawing of the product.
Correct answer: It includes sketches, research, models, and evaluations.

Q2.
Why is a design portfolio useful?

It replaces the need to test or evaluate the product.
Correct answer: It communicates the designer’s ideas and shows why they made certain decisions.
Correct answer: It helps the designer to improve their designs.

Q3.
The design process is a cycle of creating, testing, and improving a design until it meets the user’s needs.

Correct Answer: iterative

Q4.
Which statements about presenting a design portfolio are correct?

All design portfolios must be handwritten on paper.
Correct answer: The designer can choose how to present their design portfolio.
Correct answer: Digital media can be used to present a design portfolio.
Digital media only includes printed drawings and sketches.