Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Equipment and machinery: textiles

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use hand tools and workshop machinery to safely manufacture designs.

      Key learning points

      1. Hand tools such as fabric scissors and stitching by hand can be used to accurately manufacture
      2. Machinery, such as a sewing machine, can be used to fabricate materials

      Keywords

      • Wasting - removing material

      • Accuracy - very precise and exact

      • Fabricate - joining materials

      Common misconception

      Using machinery results in greater accuracy.

      Machinery or hand tools can result in accurate manufacturing. Accuracy is achieved with careful planning and execution with skill.

      Teacher tip

      Not all students will be able to use the equipment and machinery simultaneously, so it is best to stagger this activity or split the class to complete alternative elements of the manufacturing process while waiting.

      Equipment

      The classroom is equipped with hand tools and machinery, including sewing machines.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is SCAMPER?

      a coding framework for developing interactive user interfaces
      a software used for creating 3D prototypes and product models
      Correct answer: a creative thinking tool that helps generate new ideas

      Q2.
      This is the Juicy Salif by Philippe Starck. What is it an example of?

      An image in a quiz
      Bauhaus
      Correct answer: Biomorphism
      Brutalism

      Q3.
      What is AI?

      Correct answer: the simulation of human intelligence in machines
      the physical components of a computer that process data
      a programming language used to build software applications

      Q4.
      If something is drawn 10 times smaller than it is, what scale would it be?

      10:1
      Correct answer: 1:10
      1:100

      Q5.
      Which stock form is cotton calico available in?

      Bar
      Tube
      Correct answer: Roll
      Sheet
      Plank

      Q6.
      What does an orthographic projection represent?

      a 3D object in 3D
      a 2D object in 3D
      Correct answer: a 3D object in 2D
      Q2 Museum of Design in Plastics, Arts University Bournemouth

      4 Questions

      Q1.
      What type of manufacturing process is sewing using a machine?

      wasting
      Correct answer: fabricating
      deforming
      reforming

      Q2.
      What is this tool used for?

      An image in a quiz
      to cut pizza
      to cut timber
      Correct answer: to cut fabric
      to cut cardboard

      Q3.
      If you lose the , you lose the design.

      Correct Answer: line

      Q4.
      How can you mitigate the potential hazards when using a pillar drill?

      ask your teacher to do it
      Correct answer: secure the drill in the chuck and remove the chuck key
      Correct answer: put the clear guard over the chuck
      Correct answer: clamp the work to the bed of the drill
      work with a friend to operate the machine

      To help you plan your 10 design and technology lesson on: Equipment and machinery: textiles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...