New
New
Lesson 6 of 12
  • Year 11

Deforming manufacturing processes for polymers

I can explain and compare small-scale and industrial deforming processes.

Lesson 6 of 12
New
New
  • Year 11

Deforming manufacturing processes for polymers

I can explain and compare small-scale and industrial deforming processes.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Deforming involves using force to change the shape of a material.
  2. Small-scale production methods can be used to deform materials.
  3. Deforming materials on a larger scale require different techniques.

Keywords

  • Deform - a change in the shape of materials when they are put under physical pressure or stress

  • Force - a push or pull that can affect the movement, direction, or shape of an object

  • Automation - use of technology to perform tasks

  • Former - a solid object that a material is manipulated around to create a specific shape

  • Bending jig - a tool used to guide and control the shape of a material as it is bent

Common misconception

The same tools and methods are used for both small-scale and industrial manufacturing.

The scale of production heavily influences tool choice, speed, accuracy, and repeatability.


To help you plan your year 11 design and technology lesson on: Deforming manufacturing processes for polymers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Try to organise a small practical based on any of the processes mentioned in this lesson to fully embed learning.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Put these materials in order from most flexible to least flexible.

1 - rubber
2 - steel
3 - glass

Q2.
Which of the following is a working/mechanical property of a material?

colour
Correct answer: hardness
density
transparency

Q3.
What does 'industrial' typically refer to in manufacturing?

small, handcrafted products made by a single person
Correct answer: large-scale production using machinery and technology
purely artistic or sculptural items
activities done at home by a hobbyist

Q4.
True or false? Machine tools make production faster and more consistent than hand tools.

Correct answer: true
false

Q5.
The ability of a material to resist breaking when a force is applied is called .

Correct Answer: tough, toughness

Q6.
Match each material with its primary working/mechanical property:

Correct Answer:rubber,elasticity

elasticity

Correct Answer:steel,toughness

toughness

Correct Answer:copper,electrical conductivity

electrical conductivity

Correct Answer:glass,hardness

hardness

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Shaping materials using a force is called .

Correct Answer: deforming, deform

Q2.
What is 'automation' in manufacturing?

the use of recycled materials in production
Correct answer: the use of machines or technology to perform tasks
the process of making products by hand only
the design of mass-produced goods

Q3.
Match the action to its force:

Correct Answer:opening a jar lid,torque (twist)

torque (twist)

Correct Answer:sliding a box across the floor,push

push

Correct Answer:tugging on a rope,pull

pull

Q4.
A is a solid shape over which material is formed or shaped.

Correct Answer: former, form

Q5.
Match the process to the description:

Correct Answer:vacuum forming,sheet is softened and pulled tightly over a former using suction

sheet is softened and pulled tightly over a former using suction

Correct Answer:calendering,passed through rollers to produce thin, flat sheets or films

passed through rollers to produce thin, flat sheets or films

Correct Answer:compression moulding,industrial process for thermosetting polymers to shape into mould

industrial process for thermosetting polymers to shape into mould

Correct Answer:press moulding,a small-scale process used to create a desired shape between a mould

a small-scale process used to create a desired shape between a mould

Correct Answer:drape forming,a small-scale process using a former rather than a mould

a small-scale process using a former rather than a mould

Correct Answer:line bending,used to heat and bend a straight line

used to heat and bend a straight line

Q6.
Sort the stages of vacuum forming into the correct order:

1 - Former is placed in the bottom of the vacuum former.
2 - Polymer sheet is heated.
3 - Polymer sheet becomes flexible. Former is moved up.
4 - Air is sucked out.
5 - Hollow product produced.