Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Deforming manufacturing processes for papers and board

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and compare small-scale and industrial deforming processes.

      Key learning points

      1. Deforming involves using force to change the shape of a material.
      2. Small-scale production methods can be used to deform materials.
      3. Deforming materials on a larger scale require different techniques.

      Keywords

      • Deform - a change in the shape of materials when they are put under physical pressure or stress

      • Force - a push or pull that can affect the movement, direction, or shape of an object

      • Automation - use of technology to perform tasks

      • Emboss - a raised pattern on a surface by pressing it from underneath

      Common misconception

      The same tools and methods are used for both small-scale and industrial manufacturing.

      The scale of production heavily influences tool choice, speed, accuracy and repeatability.

      Teacher tip

      Try to organise a small practical based on any of the processes mentioned in this lesson to fully embed learning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put these materials in order from most flexible to least flexible.

      1 - rubber
      2 - steel
      3 - glass

      Q2.
      Which of the following is a working/mechanical property of a material?

      colour
      Correct answer: hardness
      density
      transparency

      Q3.
      What does 'industrial' typically refer to in manufacturing?

      small, handcrafted products made by a single person
      Correct answer: large-scale production using machinery and technology
      purely artistic or sculptural items
      activities done at home by a hobbyist

      Q4.
      True or false? Machine tools make production faster and more consistent than hand tools.

      Correct answer: true
      false

      Q5.
      The ability of a material to resist breaking when a force is applied is called .

      Correct Answer: toughness, tough

      Q6.
      Match each material with its primary working/mechanical property:

      Correct Answer:rubber,elasticity

      elasticity

      Correct Answer:steel,toughness

      toughness

      Correct Answer:copper,electrical conductivity

      electrical conductivity

      Correct Answer:glass,hardness

      hardness

      6 Questions

      Q1.
      Shaping materials using a force is called .

      Correct Answer: deforming, deform

      Q2.
      What is 'automation' in manufacturing?

      the use of recycled materials in production
      Correct answer: the use of machines or technology to perform tasks
      the process of making products by hand only
      the design of mass-produced goods

      Q3.
      Match the action to its force:

      Correct Answer:opening a jar lid,torque (twist)

      torque (twist)

      Correct Answer:sliding a box across the floor,push

      push

      Correct Answer:tugging on a rope,pull

      pull

      Q4.
      During the corrugation deforming process, paper is pressed into a pattern under heat and pressure.

      Correct Answer: fluted, wavy, corrugated

      Q5.
      Match the paper and boards deforming process to its correct description.

      Correct Answer:die-cutting,shaping materials using a custom cutting and creasing tool

      shaping materials using a custom cutting and creasing tool

      Correct Answer:embossing,creating raised designs using pressure

      creating raised designs using pressure

      Correct Answer:corrugation,adding fluted layers to paper for strength and rigidity

      adding fluted layers to paper for strength and rigidity

      Correct Answer:quilling,rolling paper strips to create decorative designs

      rolling paper strips to create decorative designs

      Q6.
      Put the following steps of the cardboard scoring process into the correct order:

      1 - Use a pencil and a ruler to mark out an accurate line to score.
      2 - Collect a closed pair of scissors, scalpel or craft knife.
      3 - Use the tool along with a safety rule to carefully score the line.
      4 - Fold the cardboard along the score line.

      To help you plan your 11 design and technology lesson on: Deforming manufacturing processes for papers and board, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...