New
New
Lesson 5 of 12
  • Year 11

Wasting manufacturing processes for papers and boards

I can explain and compare small-scale and industrial wasting processes.

Lesson 5 of 12
New
New
  • Year 11

Wasting manufacturing processes for papers and boards

I can explain and compare small-scale and industrial wasting processes.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Wasting involves removing material to shape or size a product.
  2. Tools and small machines remove material in small-scale production.
  3. CNC stands for Computer Numerical Control, which means that some machinery can be controlled by a computer.
  4. Larger machines remove material quickly, more accurately, and consistently at scale.

Keywords

  • Wasting - removing material to shape or size a product

  • Small-scale production - making one or a few products using hand tools or basic machines

  • Industrial - higher-volume production using machines for speed, accuracy and consistency

  • CNC - Computer Numerical Control - Computer-controlled machining for precise cutting and shaping

Common misconception

The same tools and methods are used for both small-scale and industrial manufacturing.

The scale of production heavily influences tool choice, speed, accuracy, and repeatability.


To help you plan your year 11 design and technology lesson on: Wasting manufacturing processes for papers and boards, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Demonstrate the same process (e.g. cutting) using both a hand tool and a machine to clearly highlight the differences in speed, accuracy, and application.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which of these is not a material?

timber
polymer
Correct answer: electricity
metal

Q2.
Which of the following statements is incorrect?

physical properties/characteristics relate to how a material looks and feels
working/mechanical properties describe material behaviour when exposed to forces
Correct answer: hardness is a physical property/characteristic
elasticity is a working/mechanical property

Q3.
Match the material to its source.

Correct Answer:aluminium,ores in rocks

ores in rocks

Correct Answer:polyester,crude oil

crude oil

Correct Answer:wool,sheep

sheep

Correct Answer:tissue paper,trees

trees

Q4.
What is one main benefit of using standard stock forms in manufacturing?

they are always made from recycled materials
they are customised for each product
Correct answer: they're easier to transport, store, and use in different manufacturing processes
they don't require specialised tools to work with

Q5.
True or false? Machine tools make production faster and more consistent than hand tools.

Correct answer: true
false

Q6.
Which safety rule is most important when using hand tools?

only use tools that are battery-powered
Correct answer: always wear protective equipment
use tools quickly to avoid fatigue
only use hand tools on soft materials

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Removing parts of a material to shape it is called .

Correct Answer: wasting, waste

Q2.
What does CNC stand for?

Computerised Numeric Cutting
Controlled Numerical Coding
Correct answer: Computer Numerical Control
Central Networked Control

Q3.
What does 'industrial' typically refer to in manufacturing?

small, handcrafted products made by a single person
Correct answer: large-scale production using machinery and technology
purely artistic or sculptural items
activities done at home by a hobbyist

Q4.
Name the paper and boards wasting process that uses the tool in the image.

An image in a quiz
dye-cutting
die-pressing
die-punching
Correct answer: die-cutting
die-stamping

Q5.
Which small-scale production hand tool is best suited for making accurate straight line cuts in paper and boards?

scissors
fabric scissors
coping saw
Correct answer: craft knife

Q6.
This industrial machine is called a CNC cutter.

An image in a quiz
Correct Answer: laser, laser beam